Rugby union
Rugby union on rugby-pallopelin 15-henkisillä joukkueilla pelattava muoto. Se on myös tunnetuin ja harrastetuin rugbylaji.
Rugby union on kehittynyt Englannissa Rugby Schoolissa pelatusta jalkapalloilun esimuodosta. Nykymuodon merkittävimmät erot jalkapalloon ovat pallon soikiomainen muoto sekä se, että säännöt sallivat pallon kuljettamisen ja syöttämisen käsillä. Toisin kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, pallon syöttäminen on sallittua vain taaksepäin.
Erityisen suosittua rugby union on Argentiinassa, Australiassa, Englannissa, Etelä-Afrikassa, Fidžillä, Ranskassa, Irlannissa, Kanadassa, Uudessa-Seelannissa, Samoalla, Skotlannissa, Tongalla ja Walesissa. Lajin suosio on kasvussa myös Italiassa sekä Japanissa.
Rugby unionin kansainvälinen kattojärjestö on vuonna 1866 perustettu International Rugby Board (IRB) (nykyisin World Rugby), joka vastaa myös lajin säännöistä. World Rugbylla on 118 liitännäisjäsentä. Rugby unionin merkittävin kilpailu on neljän vuoden välein järjestettävä MM-turnaus. Ensimmäisen kerran MM-kisat järjestettiin vuonna 1987. Merkittävä turnaus on myös vuosittain järjestettävä kuuden eurooppalaisen maajoukkueen kesken käytävä Six Nations -turnaus.
Suomessa lajin kattojärjestö on Suomen rugbyliitto. Korkein sarjataso on Rugbyn SM-sarja.
Lajin perusajatus
Rugby union -ottelu kestää 80 minuuttia ja koostuu kahdesta 40 minuutin mittaisesta jaksosta, joka päättyy kun pallo kulkeutuu ulos kentältä, yliajalla tehdään pisteitä tai hyökkäävä joukkue tekee virheen. Pelissä kaksi 15-henkistä joukkuetta pyrkii tekemään mahdollisimman paljon pisteitä samalla estäen vastustajaa tekemästä pisteitä. Peliä pelataan suorakaiteen muotoisella 144 metriä pitkällä ja 70 metriä leveällä ruohokentällä, jonka molemmissa päissä on maalialue ja H-kirjaimen muotoinen maalihaarukka.
Pisteitä saa, kun pallo kuljetetaan kantamalla, syöttämällä tai potkaisemalla vastustajan maalialueelle, jossa pelaaja painaa pallon maahan. Maalia kutsutaan nimellä try ja siitä saa viisi pistettä. Try tuo joukkueelle myös kahden pisteen lisäpisteyrityksen (conversion), joka suoritetaan potkaisemalla pallo maalipylväiden väliin. Lisäksi pisteitä voi saada kolmen pisteen arvoisesta pudotusmaalista eli dropista, joka syntyy kun pelitilanteessa pallo pudotetaan maahan ja potkaistaan maalipuiden väliin. Myös onnistuneesta rangaistuspotkusta saa kolme pistettä.
Olennainen asia rugbyssä ovat taklaukset ja muut kontaktitilanteet. Ainoastaan pallollista pelaajaa saa taklata, ja taklaaminen on sallittua koko vartaloon hartioiden alapuolelle. Tyypillisessä taklauksessa taklaaja saa otteen taklattavan vartalon ympäriltä. Taklauksia seuraa kasa- eli rykelmätilanteet, joita on kolmenlaisia.
Aiheesta muualla
- World Rugby, www.worldrugby.org
- International Rugby Board (Arkistoitu – Internet Archive)
- Suomen Rugbyliitto
- säännöistä ja pelipaikoista (BBC)