Ronald Ryan

Ronald Joseph Ryan (19253. helmikuuta 1967) oli viimeinen murhaaja, jota vastaan Australiassa käytettiin kuolemanrangaistusta.

Ronald Ryan
Henkilötiedot
Syntynyt21. helmikuuta 1925
Melbourne, Victoria, Australia
Kuollut3. helmikuuta 1967 (41 vuotta)
HM Prison Pentridge, Melbourne, Victoria, Australia
(teloitettu)
Kansalaisuus  Australia
Muut tiedot
Uhrit George Hodson
Syyte murha
Rangaistus kuolema

Ryan syntyi Melbournessa avioliiton ulkopuolisena lapsena. Hänen vanhempansa olivat John ja Cecilia Ryan; Cecilia oli yhä naimisissa George Harry Thompsonin kanssa, vaikka pari käytännössä oli ollutkin erossa jo vuodesta 1915. John ja Cecilia avioituivat G. H. Thompsonin saatua surmansa auto-onnettomuudessa vuonna 1927.

Ryan vietti lapsuutensa köyhyydessä. Hänet leimattiin "laiminlyödyksi lapseksi" ja siirrettiin poikakotiin. Lähdettyään hän siirtyi Uuteen Etelä-Walesiin, mutta palasi 23-vuotiaana Melbourneen.

Nuorella aikuisiällään Ryan toimi useissa töissä, mutta harrasti myös pikkurikollisuutta: hän istui ensimmäistä kertaa Bendigo Prisonissa vuonna 1960. Vankilassa ollessaan Ryan käyttäytyi hyvin ja jopa opiskeli. Viranomaiset pitivät häntä mallivankina.

Armahduksen jälkeen vuonna 1963 hän alkoi jälleen sortua rikoksiin, ja vuonna 1964 hän sai 14 vuoden vankeusrangaistuksen mm. aseellisesta ryöstöstä.

Henkirikos ja tuomio

19. joulukuuta 1965 Ryan suoritti yhdessä toverinsa Peter John Walkerin kanssa vankilapaon ja otti kiväärinsä mukaan.

Vankilapako kävi ilmi, ja aseistautuneet vartijat lähtivät karkurikaksikon perään. Ryan ampui George Hodsonin kuoliaaksi. Neljätoista todistajaa ilmoitti myöhemmin oikeudessa kuulleensa yhden laukauksen.

Ryan tuomittiin kuolemaan ja Walker kahdentoista vuoden vankeuteen. Kaikki kuolemantuomiot oli jo yli vuosikymmenen ajan peruttu, ja tuomarin mukaan oli oletettavaa, että Ryaninkin tapauksessa kävisi näin.

Ronald Ryania ei päätetty armahtaa, ja hänen hirttämisensä herätti laajoja protesteja Victoriassa ja muualla maassa. Ryanin teloituksen jälkeen kuolemanrangaistus onkin kielletty kaikkialla Australiassa.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.