Ronald Melzack
Ronald Melzack O.C., O.Q., Ph.D. (19. heinäkuuta 1929 Montreal, Québec, Kanada – 22. joulukuuta 2019[1]) oli kanadalainen psykologi.
Vuoden 1954 tohtoriopintojensa jälkeen, jotka hän suoritti vaikutusvaltaisen neuropsykologi Donald Olding Hebbin kanssa McGillin yliopistossa Montrealissa, hän alkoi työskennellä aavesärystä kärsivien potilaiden parissa – eli ihmisten kanssa, jotka tuntevat kipua poistetussa raajassa. Hän sai selville, että kivulla on usein vain vähän henkiinjäämisarvoa ja jotkut kivut ovat täysin suhteettomia kudosvaurion laajuuteen nähden. Joskus kipu voi jatkua pitkäänkin vammautuneiden kudosten parannuttua. Tohtorin tutkinnon jälkeisenä opiskelijana ollessaan Melzack alkoi kerätä ”kipusanoja” ja luokittelemaan niitä eri ryhmiin, kuten ”kuuma”, ”polttava”, ”tulikuuma” ja ”vihlova”.
Vuonna 1975 tämä tavoittelu ”kipusanojen” luokitteluksi johti McGillin Kivun Kyselylomakkeeseen (engl. McGill Pain Questionnaire), jota käytetään nykyisinkin kipuklinikoilla ja syövän terminaalihoidoissa ympäri maailman. Vuonna 1965 Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa (engl. MIT) Melzack kehitti yhdessä englantilaisen kollegansa Patrick Wallin kanssa kivun porttikontrolliteorian, joka muun muassa toteaa kivun olevan yhteyksissä menneeseen kokemukseen. Porttikontrolliteoria johti elimistön luonnollisten opiaattien, endorfiinien ja enkefaliinien, arvokkaaseen löytämiseen.
Melzackin viimeisimmät tutkimukset McGillissä osoittavat, että on olemassa kahta erilaista kiputyyppiä, jotka välittyvät eri signaalireittejä pitkin keskushermostoon. Äkillinen, lyhytkestoinen kipu, kuten kipu sormen leikkaushaavan yhteydessä, välittyy Melzackin lateraalijärjestelmäksi kutsumaa reittiryhmää pitkin. Lateraalijärjestelmäksi hän kutsuu reittiä siksi, koska se kulkee aivorungon keskusytimen yhdellä puolella. Pitkäkestoinen kipu, kuten krooninen kipu, välittyy mediaalijärjestelmän kautta, jonka neuronit kulkevat aivorungon keskusytimen läpi.
Melzack on useiden kipukirjojen kirjoittaja ja hän on toimittajakumppani Kivun Arvioinnin Käsikirjassa (engl. Handbook of Pain Assessment), 1992. Hän julkaisi myös kirjoja inuittitarinoista ja voitti Kanadan hallituksen taideneuvoston Molson palkinnon (engl. Canada Council Molson Prize) vuonna 1985. Vuonna 1995 hänelle myönnettiin Kanadan korkein kansalaiselle myönnettävissä oleva kunniamerkki Order of Canada officer-tasoisena. Vuonna 2000 hänelle annettiin Québecin hallituksen myöntämä korkea kunnia-arvo (engl. National Order of Québec) officer-tasoisena.
Lähteet
- Tributes pour in for pain-research pioneer Ronald Melzack montrealgazette.com. Viitattu 7.12.2021.