Rohan
Rohan (myös Riddermark tai Mark) on valtakunta J. R. R. Tolkienin luomassa fantasiamaailmassa Keski-Maassa.
Historia
Pohjalaisiin kuuluva kansa éothéod asuivat aiemmin pohjoisessa Anduinin rannoilla. Gondor oli pyytänyt éotheodilta apua taisteluun ja he ratsastivat kuninkaansa Eorl Nuoren johdolla Celebrantin kentälle ja vuonna 2510 Kolmatta Aikaa he voittivat yhdessä Gondorin miesten kanssa itäläisiin kuuluvan ihmiskansa balchothin sekä Sumuvuorten örkkien yhteisjoukot. Palkkioksi Gondorin käskynhaltija Cirion antoi éotheodille asuttavaksi Calenardhonin, Gondorin läänityksen. Se oli ollut koko Gondorin historian ajan harvaan asutettu alue. Éothéod antoivat tuolle maalle nimen Ratsastajain Mark ja itseään he kutsuivat Eorlin pojiksi, mutta Gondorissa tuota maata kutsuttiin Rohaniksi eli Hevosten Maaksi ja sen asukkaita rohirrimiksi eli Rohanin asukkaiksi.
Eorl kaatui Woldissa käydyssä taistelussa vuonna 2545, mutta hänen poikansa Brego ajoi itäläiset pois. Brego sai tietää, että heidän maillaan oli asunut vuosisatoja mustainmaalaisia. Hän karkotti mustainmaalaiset pois, mutta teki heistä niin vihollisiaan. Mustainmaalaiset alkoivat vihata rohirrimia, Rohanin asukkaita, ja kutsuivat heitä vaalean tukkansa vuoksi halveksuvasti nimellä forgoil, "olkipäät". Brego rakensi Rohanin pääkaupungin, Edorasin, ja Meduseldin Kultaisen Kartanon.
Bregon vanhempi poika Baldor meni Kuolleiden Kulkuteille ja katosi. Brego kuoli suruun ja hänen nuoremmasta pojastaan Aldorista tuli kuningas. Hän sai nimen Aldor Vanha, koska hän hallitsi Rohanin kuninkaista pisimpään. Aldorin hallituskaudella viimeisetkin mustainmaalaiset ajettiin pois ja Rohanin asukasluku kasvoi.
Rohan kukoisti, kunnes kuningas Déorin hallituskaudella mustainmaalaiset hyökkäsivät Rohaniin. Ne valloittivat Rautapihan linnoituksen ja rohirrim eivät kyenneet ajamaan heitä pois. Déoria seurasi Gram, jonka poika oli Helm Vasarakoura. Helmin tultua Rohanin yhdeksänneksi kuninkaaksi vuonna 2741 mustainmaalaiset valloittavat Rohanin ja Edorasin. Helm pakeni Ämyrilinnaan ja sen takaiseen solaan Edorasin asukkaiden kanssa. Gondor ei voinut antaa apua, koska merirosvot olivat sen kimpussa. Helm Vasarakoura ja hänen poikansa Haleth ja Háma kuolivat, mutta Helmin sisarenpoika Freáláf ajoi mustainmaalaiset pois ja surmasi heidän johtajansa Wulfin. Ämyrilinnan takana olevaa solaa ryhdyttiin kutsumaan Helmin syvänteeksi ja Fréaláfista tuli seuraava kuningas.
Velho Saruman Valkoinen ylisti rohirrimin uljautta ja muutti asumaan Rautapihaan, jonka mustainmaalaiset olivat hylänneet. Saruman väitti olevansa Gondorin ja Rohanin liittolainen, mutta myöhemmin keräsi ympärilleen mustainmaalaisia ja örkkejä tuhotakseen Rohanin ihmiset. Freáláfin pojasta Bryttasta tuli yksi Rohanin suosituimpia hallitsijoita, koska hän oli antelias ja auttoi kansaa.
Kuningas Folcwine lähetti poikansa Folcredin ja Fastredin Gondorin apuun haradrimia vastaan ja eteläiset lyötiin. Folcred ja Fastred kuitenkin kaatuivat ja Folcwinen nuorimmasta pojasta Fencelistä tuli kuningas. Fengel oli kuitenkin ahne ja hänen poikansa Thengel pakeni Gondoriin. Thengelistä tuli hyvä kuningas ja hänen ainoasta pojastaan Théodenista tuli yksi Rohanin maineikkaimmista kuninkaista.
Vuonna 3014 Théoden joutui Sarumanin vaikutusvallan alle, mutta vuonna 3019 Gandalf paransi hänet. Théodenin poika Théodred kaatui Rautkymin kahlaamoiden taistelussa ja Éomer Éomundin pojasta tuli kuninkaan perillinen. Éomer oli Théodenin sisarenpoika. Théoden johdatti kansansa voittoon Ämyrilinnan taistelussa, jossa Sarumanin armeija tuhottiin. Entit tuhosivat Rautapihan ja vangitsivat Sarumanin. Théoden lähti mukanaan 6000 ratsumiestä Gondoriin. He pelastivat Minas Tirithin tuholta ja Théoden tappoi haradrimin kuninkaan, mutta Angmarin Noitakuningas surmasi Théodenin. Théodenin sisarentytär Éowyn tappoi Noitakuninkaan hobitti Meriadoc Rankkibukin kanssa ja Éomerista tuli Rohanin kuningas.
Sauron lyötiin ja Éomerista tuli kuningas Elessarin hyvä ystävä. Hänen valtakaudellaan Rohan kukoisti ja sen asukkaat elivät rauhassa.
Kieli
Rohirrimin kieli (engl. Rohirric) on Tolkienin kirjoissa käännetty muinaisenglanniksi johtuen sen ja westronin välisen arkaaisen sukulaisuuden vertaamisesta muinaisenglannin ja nykyenglannin sukulaisuuteen.
Ainoastaan harvat sanat rohirrimin kielen varsinaisesta muodosta on tiedossa, kuten kûd-dûkan, mikä tarkoittaa kolonkaivajaa. Sana juontuu westroninkielisestä sanasta kuduk, jolla hobitteja kutsutaan. Muinaisenglanniksi hobitti on holbytla. Sana éo, joka tarkoittaa hevosta on oikeasti lô tai loh ja siitä juontuvat nimet Riddenmark ja Éothéod ovat oikeasti rohirrimiksi Lôgrad ja Lôthur.
Théodenin nimi on oikeasti Tûrac, mikä tarkoittaa kuningasta. Muinaisenglanninkielinen käännös tulee sanasta þēoden, mikä tarkoittaa "kansan johtajaa".