Rinnakkaisohjelma
Rinnakkaisohjelma oli Yleisradion toinen suomenkielinen radiokanava, joka perustettiin vuonna 1963 ULA-radiolähetysten markkinoimiseksi kuuntelijoille [1]. Kanava perustettiin yleisohjelman rinnalle. Aluksi monet ohjelmat kuitenkin lähetettiin samanaikaisesti sekä yleis- että rinnakkaisohjelmassa, ja vain ilta-aikaan rinnakkaisohjelma tuotti erillistä ohjelmaa. Näin kanavat alkoivat profiloitua siten, että perinteinen radio-ohjelma jäi yleisohjelmaan, mutta rinnakkaisohjelman sisältö oli viihteellisempää. Siellä mm. soi kevyt musiikki ilman välijuontoja lähetetyissä äänilevykonserteissa nimellä Sävelradio.
Ennen Yleisohjelmaa ja Rinnakkaisohjelmaa Suomessa kuului yksi ainoa radiokanava, jonka nimenä oli yksinkertaisesti Yleisradio.
Kanavalla oli 1980-luvulle asti joka toinen viikko ohjelmasiirtoketjun mittaustauko, joka aiheutti tunnin katkoksen lähetykseen. Mittaustauon aikana kanavalta kuului eritaajuisia siniaaltogeneraattorin ääniä. [2]
Vuonna 1985 rinnakkaisohjelman nimeksi muutettiin 2-verkko ja yleisohjelman nimeksi 1-verkko. 2-verkko samoin kuin 1-verkkokin lakkautettiin vuoden 1990 radiouudistuksessa, ja niiden tilalle tulivat Ylen Ykkönen, Radio Suomi ja Radiomafia.[3]
Lähteet
- Ultralyhyihin aaltoihin siirtyminen 1950-luvulla oli digi-tv:n veroinen muutos. Markus-setä mainostaa "luonnonmukaista häiriötöntä äänentoistoa".
- "Seuraa ohjelmansiirtoketjun mittaustauko..."
- Vuosikertomus 1990–1991, s. 10. Yleisradio, 1991. Teoksen verkkoversio (viitattu 8.7.2021).