Rikkitukaani

Rikkitukaani (Ramphastos sulfuratus) on Ramphastos-sukuun kuuluva värikäs tukaanilaji. Rikkitukaanit liikkuvat puolisonsa kanssa tai pienissä parvissa.

Rikkitukaani
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Tikkalinnut Piciformes
Heimo: Tukaanit Ramphastidae
Suku: Tukaanit Ramphastos
Laji: sulfuratus
Kaksiosainen nimi

Ramphastos sulfuratus
Lesson, 1830

Katso myös

  Rikkitukaani Wikispeciesissä
  Rikkitukaani Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Rikkitukaani kasvaa 45–56 cm pitkäksi. Sen suurikokoinen ja värikäs nokka on 12–15 cm pitkä ja se voi käsittää jopa kolmanneksen linnun koko pituudesta. Rikkitukaani on Ramphastos-suvun värikkäin edustaja. Sen höyhenpeitteen pääasiallinen väri on musta, mutta sen rinnan ja poskien höyhenet ovat rikinkeltaiset ja rinnan ja vatsan välissä on punainen viiru. Nokka on hyvin kirjava: siinä on vihreän, oranssin, punaruskean ja turkoosin sävyjä. Nuoret linnut ovat aikuisia värittömämpiä. Niiden nokka kasvaa vielä pesästä lähdön jälkeen.

Levinneisyys

Rikkitukaani elää alueella Meksikon trooppisista osista pohjoiseen Kolumbiaan ja luoteiseen Venezuelaan 1 900 metrin korkeuteen asti.

Elinympäristö

Rikkitukaani elää trooppisissa metsissä, metsänreunoilla, harvapuisilla avomailla ja viljelyksillä.

Ravinto

Rikkitukaanit syövät urpuja, erilaisia marjoja ja hedelmiä. Ne saalistavat myös hämähäkkejä ja hyönteisiä, mutta joskus myös käärmeitä, liskoja, puusammakoita, munia ja linnunpoikasia.

Lisääntyminen

Rikkitukaaninaaras munii 2–4 valkoista munaa, joita se hautoo 15–20 päivää. Aikuiset hoitavat poikasia 8–9 viikkoa.

Lähteet

  • Cristopher M. Perrins, Otavan lintutieto, Otava

Viitteet

  1. BirdLife International: Ramphastos sulfuratus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2021. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 9.12.2021. (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.