Riimu
Riimu (myös tallipäitset tai joskus pelkästään päitset) on hevosvaruste, jonka avulla hevosta voi taluttaa ja josta se myös sidotaan kiinni. Riimu saatetaan myös jättää hevosen päähän esimerkiksi tarhaan tai laitumelle, jotta se on suhteellisen helppo ottaa kiinni, joskin tähän liittyy riski että riimu tarttuu kiinni esimerkiksi aitaan tai oksaan ja säikähtänyt hevonen loukkaa itsensä riuhtoessaan itseään irti.
Suitsien hihnoista riimu poikkeaa pääpiirtein siten, että otsahihna puuttuu kokonaan, leuka- ja turpahihna liittyvät lyhyellä hihnalla toisiinsa hevosen leuan alla ja koska kuolainta ei ole, poskihihnoja on vain yksi. Riimun hihnat myös sovitetaan suitsia löyhemmin hevosen pään ympärille. Riimuja valmistetaan lähinnä nailonista, polyesteristä ja nahasta. Riimun metalliosat (soljet ja renkaat) ovat usein messinkiä.
Riimutyypit
Riimuja on lähinnä kahta eri tyyppiä, joiden nimitykset vaihtelevat. Riimua, jossa on solki sekä niskahihnassa että turpahihnassa, kutsutaan usein raviriimuksi tai jenkkiriimuksi. Tällaisen riimun on tarkoitus helpottaa hevosen valjastamista, koska riimun voi riisua myös vasta suitsimisen jälkeen. Ratsuriimussa ei ole solkea turpahihnassa vaan tämä hihna on umpinainen. Tällöin suitsittaessa joudutaan riimu ottamaan pois ennen suitsimista tai ainakin jättämään pelkästään niska- ja leukahihna hevosen kaulan ympäri. Monissa riimuissa on lisäksi kaulahihnassa avattava lukko, joka helpottaa riimun käyttöä.
Naruriimu (myös köysiriimu) on paksuhkosta yhtenäisestä narusta solmittu riimu, joka on tarkoitettu lähinnä taluttamiseen ja käsittelykäytöksen opettamiseen ja on koulutusväline esimerkiksi niin kutsutussa luonnollisessa hevostaidossa. Tällaisessa riimussa ei ole avattavia solkia, mutta sen kokoa voi säädellä sitomalla solmut eri kohtiin.
Riimuja on kuten suitsiakin saatavilla monen kokoisia. Koko full on tarkoitettu isoille hevosille, cob keskikokoisille poneille ja pony pienille poneille. Shetlanninponeille, varsoille ja erityisen suurille hevosille on myös omia erityiskokojaan.
Lisävarusteita
- Riimunnaru (myös riimunvarsi, talutusnaru tai vanhahtavasti marhaminta) on riimun tärkein lisävaruste. Se on sananmukaisesti riimuun kiinnitettävä naru, josta hevosta talutetaan. Riimunnaruja valmistetaan synteettistä materiaaleista (nailon, akryyli), nahasta ja puuvillasta. Riimunnarun päässä on jonkinlainen pikalukko, jolla riimunnaru kytketään tavallisimmin turpahihnan renkaaseen hevosen leuan alla. Riimunnaru voi olla osaltaan ketjua, jonka avulla voi hallita vaikeasti käsiteltävää hevosta lähinnä kietaisemalla ketjuosan hevosen turvan ympäri.
- Irtopehmusteet on tarkoitettu erityisesti nailonista valmistettuihin riimuihin, jotta hihnat eivät hankaisi hevosta. Usein niitä kuitenkin käytetään pelkkinä koristeina. Pehmusteita käytetään yleensä vain turpa- ja niskahihnan ympärillä.
- Turpakoppa on riimuun kiinnitettävä synteettisestä materiaalista tai muovista valmistettu koppa, jonka tarkoitus on estää hevosta kokonaan tai osin syömästä. Koppaa voidaan käyttää esimerkiksi hevosilla, jotka syövät tarhassa ollessaan hiekkaa tai repivät loimensa tai jotka sairastuvat liiasta laidunruohosta mutta voidaan näin päästää laitumelle ulkoilemaan.
- Puunpurijan panta on tarkoitettu hevosille, jotka ajankulukseen "purevat puuta" eli nojaavat etuhampaillaan esimerkiksi karsinan laitaan ja nielevät ilmaa. Kaulaan leuan juureen kiristettävä panta sallii syömisen ja juomisen mutta estää puunpuremiseen tarvittavien lihasten toiminnan.
Hevosen taluttamisesta ja kiinni kytkemisestä
Hevosen taluttamiseen saatetaan muun muassa näyttelyissä ja erityisen hyvää hallintaa tarvittaessa käyttää myös suitsia. Hevosta ei kuitenkaan koskaan sidota kiinni suitsista, koska suora yhteys kuolaimeen voi aiheuttaa pahoja suuvaurioita, jos hevonen esimerkiksi säikähtäessään tempaisee riimunnarusta tai ohjista. Samasta syystä riimunnarussa saattaa olla niin kutsuttu paniikkilukko, joka aukeaa hevosen riuhtoessa voimakkaasti. Paniikkiin joutunut hevonen voi loukata itsensä pahasti jos ei pääse irti, joten paniikkilukko on erityisen tärkeä kun hevonen sidotaan riimunnarusta kiinni.
Varsinkin hyväkäytöksistä hevosta voi rauhallisissa kotioloissa tarvittaessa taluttaa myös ilman riimua tai suitsia. Riittävän pitkän riimunnarun voi kiepauttaa yhdellä lenkillä hevosen kuonon ja toisella sen niskan ympäri (korvien takaa), jolloin narun päät voi kerätä tukevasti yhteen käteen hevosen leuan alla taluttamista varten. Pelkästään otsatukasta taluttamallakin voi siirtää hevosta esimerkiksi karsinassa tai tarhassa. Hyvään käsittelykäytökseen opetettu hevonen seuraa "taluttajaa" myös irrallaan.
Aiheesta muualla
Naruriimun teko-ohje (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)