Retkiluistelu
Retkiluistelu (ruots. långfärdsskridsko, engl. nordic skating) on luistelua luonnonjäillä. Nykyiseen muotoonsa laji on kehittynyt 1900-luvulla Ruotsissa, josta laji on kulkeutunut Suomeen. Retkiluistelussa käytetään pitkäteräisiä luistimia, joissa kenkänä on hiihtomono kärkisiteellä tai vaelluskenkä remmisiteellä. Luistelumonoa käytettäessä kantapää jää irralliseksi, remmisiteellä se on kiinni luistimessa. Pitkän ja kapean terän ansiosta luistin liukuu herkästi ja terän etureunan loivan nousun vuoksi luistin kulkee hyvin myös epätasaisella jäällä.
Retkiluistelua harrastetaan yleensä järvien tai meren jäällä, joskus myös hitaasti virtaavilla joilla. Suomessa retkiluistelu onnistuu parhaiten merellä tai Salpausselän eteläpuolisilla sisävesillä, joilla lumipeite jää useina talvina ohueksi. Luistelukausi alkaa Etelä-Suomessa tyypillisesti marraskuun puolivälissä ja jatkuu huhtikuun alulle. Auratuilla luonnonjääradoilla tapahtuvaa luistelua kutsutaan matkaluisteluksi vaikka se tapahtuukin retkiluistimilla.
Retkiluistelijan turvallisuusvarusteisiin kuuluvat kaulassa roikkuvat jäänaskalit ja pilli, metallikärkiset jääsauvat jään paksuuden kokeilemiseen (toinen sauva voi olla painavampi, jolla jäätä tunnustellaan), vesitiiviisti pakatut vaihtovaatteet ja heittoköysi. Lantiovyöllä ja haararemmillä (estää repun ylösnousemisen) varustettu reppu kelluttaa jäihin pudottaessa. Lisäksi luonnonjäällä ei tulisi liikkua koskaan yksin vaan vähintään yhden kaverin kanssa, joista ensimmäisenä kulkeva hallitsee turvallisen jäänlukemisen. Luistelijoiden tulee pitää riittävää turvaväliä toisistaan, jotta molemmat eivät putoa avantoon jään mahdollisesti pettäessä.
Retkiluistelun suosio on Suomessa kasvanut nopeasti, ja harrastajia arvioidaan olevan useita tuhansia. Järjestöihin kuuluvia retkiluistelun harrastajia on Suomen Retkiluistelijat ry:n mukaan noin 5 000.
Suomen retkiluistelijat ry on Suomen ladun alainen retkiluistelujärjestö.
Ruotsissa lajin harrastajia on reilusti yli 100.000. Norja tavoittelee harrastuksesta Ruotsin tyylistä/kokoista lajia ja siten Norjan valtio kouluttaa ja valistaa kansalaisiaan turvallisesta jäälläliikkumisesta ylläpitäen myös vesistöjen jäätietoja yllä.
Aiheesta muualla
- Suomen Ladun retkiluistelusivu (Arkistoitu – Internet Archive)
- Retkiluistelijoiden kotisivu
- Luontoon.fi (Arkistoitu – Internet Archive)
- Harrastelijan infosivu (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
- Retkiluistelutietoa
- Näsijärven retkiluistelurata panoraamakuvina – Virtuaalinen Tampereen kaupunkiopas: VirtualTampere.com