Raw (tiedostomuoto)

Raw on valmistajakohtainen digitaalikameran raakakuvan yleensä häviötön tiedostomuoto, johon pikseleitä tallentuu yhtä monta kuin kameran kenno toistaa. Kameran kennon tallentama kuvatieto tallentuu sellaisenaan, prosessoimattomana, ilman häviöllistä pakkaamista tai esimerkiksi väri- tai kontrastisäätöjä, joita esimerkiksi JPEG:in kohdalla aina tehdään - raw-tiedosto ei itsessään ole kuvatiedosto, vaan tiedosto jonka sisällöstä voidaan prosessoida ("kehittää") kuvatiedosto. Sen sijaan raw-tiedoston mukana tallentuu tieto kuvaushetkellä valittuna olleista säädöistä - tämä tieto on taltioituna metatietona eikä siten vaikuta itse tiedoston datasisältöön. Halutun kuvaprosessoinnin jälkeen raw-tiedostosta kehitetty kuva voidaan tallentaa haluttuun kuvatiedostoformaattiin (esimerkiksi JPEG tai TIFF). Häviöllisissä tiedostomuodoissa, kuten JPEG, on muokattava jo kertaalleen peruuttamattomasti säädettyä ja vähemmän kuvainformaatiota sisältävää, häviöllisesti pakattua kuvaa.

Raw-tiedostoille ei ole vakiintunutta teollisuusstandardia valmistajien kesken. Canonin raakakuvatiedostoja ovat esimerkiksi CIFF-tiedostomuotoa vastaava CRW- ja TIFF-tiedostomuotoa vastaava CR2. Minoltalla on MRW, Nikonilla myös TIFF-pohjainen NEF ja Olympuksella ORF. Standardin puutteesta johtuen kuvankäsittelyohjelmat eivät välttämättä kykene avaamaan kaikkia raakakuvatiedostoja, joskin ongelmia tuottavat lähinnä hyvin uudet tai erittäin vanhat tai harvinaiset tiedostomuodot.

Valmistajien Raw-tiedostomuotoja

Pakkaamaton raw-tiedosto on tyypillisesti merkittävästi suurempi kuin kameran tekemä täysikokoinen pakattu JPEG-tiedosto. Jotkut digitaalikamerat tukevat katselukelpoisen kuvan tallentamista myös pakkaamattomaan TIFF-muotoon, joka voi olla Raw-kuvaakin isompi mutta ei yhtä käyttökelpoinen. Adobe on kehittänyt standardinomaisen valmistajariippumattoman ja rojaltittoman DNG[1]-tiedostomuodon, johon muut Raw-tiedostot saa muutettua häviöttömästi. Suoraan DNG-muotoisia tiedostoja tuottavia kameroita ovat muun muassa Hasselblad H2D, Leica Digital-Modul-R, Ricoh GR Digital, Samsung Pro 815 ja Pentaxin järjestelmäkamerat, myös keskikoon 645D, sekä Windows Phone Black- ja Cyan-käyttöjärjestelmäversioita käyttävät Nokia Lumia 1020 ja 1520 -kamerapuhelimet.

Käsittely

Varsinaiset kuvankäsittelyohjelmat eivät yleensä käsittele raakatiedostomuotoja joko lainkaan, tai tunnistavat niistä vain osan, minkä vuoksi on olemassa lukuisia erilaisia raw-tiedostojen prosessointiohjelmia ja lisäosia kuvankäsittelyohjelmiin. Useimmat raw-kuvien kehitys- ja käsittelyohjelmistot sisältävät myös kuvien arkistointityökalut.

RAW-kuvia voidaan myös käsitellä muuntamalla raakatiedosto 16- tai 48-bittiseksi pakkaamattomaksi TIFF-tiedostoksi, jolloin myös varsinaiset kuvankäsittelyohjelmat osaavat avata kuvatiedoston.

Ohjelmistoja

Lähteet

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.