Ranskan miesten lentopallomaajoukkue
Ranskan miesten lentopallomaajoukkue edustaa Ranskaa lentopallon maajoukkueturnauksissa. Se on kesällä 2021 maailmanrankingissa neljäs[1]. Se on voittanut olympiakultaa vuonna 2021 ja saavuttanut MM-pronssia vuonna 2002. Se on voittanut Euroopan-mestaruuden vuonna 2015 ja kahdesti maailmanliigan. Maajoukkuetta valmensi Philippe Blain vuodesta 2001 lähtien ja nousi yhdeksi maan historian menestyneimmistä lentopallovalmentajista. Vuodesta 2012 alkaen joukkuetta on valmentanut Laurent Tillie[2].
1900-luku
1900-luvun puolella Ranska sijoittui lentopallon MM-kisoissa parhaimmillaan kuudenneksi Prahassa 1949, Moskovassa 1952 ja Pariisin kotikisoissa 1986. EM-kisoissa maa sai hopeaa 1948 ja pronssia 1951, mutta vaikka se oli jatkossakin useissa EM-kisoissa paras läntisen blokin maa, oli sijoitus seuraavina vuosikymmeninä parhaimmillaan vasta kahdeksas. Vuonna 1979 EM-kisat järjestettiin Ranskan maaperällä ja isäntäjoukkue sijoittui neljänneksi. Mitalikantaan maa palasi 1985, jolloin Hollannissa järjestetyissä kisoissa tuli pronssia. Kaksi vuotta myöhemmin Belgian kisoissa Ranska sai hopeaa, edellään vain Neuvostoliitto. 1990-luvulla menestys oli jälleen heikompaa ja parhaimmillaan joukkue sijoittui vuoden 1997 EM-kisoissa neljänneksi.
Vuodet 2000–2012
Philippe Blain tuli maajoukkueen päävalmentajaksi 2001. Hänen ensimmäisellä päävalmentajakaudellaan maajoukkue sijoittui maailmanliigassa viidenneksi ja oli EM-kisoissa seitsemäs. Vuonna 2002 joukkue eteni MM-kisoihin ensimmäisen kerran 12 vuoteen ja voitti historiansa ensimmäisen MM-mitalin (pronssia). Pronssiottelussa Ranska voitti Jugoslavian, joka oli voittanut olympiakultaa Sydneyssä 2000. Ranska ei päässyt edes mukaan Sydneyn kisoihin. Maailmanrankingissa Ranska nousi 10. sijalta viidenneksi.
Vuoden 2003 maailmanliigassa Ranska ei menestynyt vaan sijoittui kymmenenneksi. Kausi sai kuitenkin komean lopun, kun joukkue sijoittui Euroopan-mestaruuskisoissa hopealle ja maailmancupissa viidenneksi. EM-finaalissa Italia oli parempi eräluvuin 3–2. Ranska voitti pitkäksi venyneen toisen erän luvuin 40–42. Joukkue selviytyi Ateenan 2004 olympialaisiin, jossa se putosi alkukierroksilla.
Maailmanliigassa 2004 Ranska sijoittui alkulohkossaan toiseksi eikä selviytynyt lopputurnaukseen. Vuoden 2005 MM-karsinnoista se pääsi kisoihin kaatamalla karsintaturnauksessa muun muassa Suomen. Seuraavana vuonna Ranska oli maailmanliigan alkulohkossaan toinen Venäjän jälkeen. Ranska selviytyi kuitenkin lopputurnaukseen ja siellä finaaliin, jossa vastustaja oli kolme viimeisintä maailmanliigaa voittanut Brasilia. Ranska hävisi tiukan finaalin vasta viiden erän jälkeen ja saavutti ensimmäisen maailmanliigan mitalisijoituksensa.
Japanissa pidetyt MM-kilpailut 2006 alkoivat Ranskan osalta loistavasti, kun se kaatoi mestarisuosikki Brasilian alkulohkossa. Lopulta Ranska sijoittui kuudenneksi hävittyään sijoitusottelun Italialle.
Vuoden 2007 maailmanliigassa Ranska oli alkulohkossaan toinen edellään yllättäjä Yhdysvallat. Ranska haki Suomen ja Kuuban ohella villiä korttia maailmanliigan lopputurnaukseen ja saikin sen. Lopputurnauksessa Ranska voitti vain kaksi erää ja oli lopulta kuudes. Venäjällä pelatuissa EM-kisoissa Ranska voitti alkulohkossaan Slovakian 3–1 ja Slovenian 3–0 mutta hävisi Espanjalle 0–3 ja sijoittui lohkossaan toiseksi. Jatkolohkossa Ranska hävisi Serbialle 3–2, Alankomaille 3–2 ja Saksalle 3–0. Ranska sijoittui turnauksessa yhdeksänneksi.
Vuoden 2008 maailmanliigassa Ranska oli lohkossaan kolmas Brasilian ja Serbian jälkeen, eikä selviytynyt lopputurnaukseen. Ranska ei päässyt myöskään olympiaturnaukseen.
Vuonna 2009 Ranska oli jälleen maailmanliigan lohkossaan kolmas, tällä kertaa edellään Serbia ja Argentiina. Euroopan-mestaruuskilpailuissa joukkue nappasi hopeaa voitettuaan välierissä Venäjän 3–2 ja hävittyään finaalissa Puolalle. Maailmanmestaruuskilpailuissa 2010 Ranska oli yhdestoista ja maailmanliigassa jälleen lohkonsa kolmonen kuten seuraavanakin kautena. EM-kisoissa 2011 joukkue oli seitsemäs.
Vuoden 2012 maailmanliigassa joukkue oli lohkonsa kakkonen Yhdysvaltain jälkeen, muttei selvinnyt lopputurnaukseen jäätyään parhaasta lohkokakkosesta, Brasiliasta, kahden pisteen päähän. Joukkue karsi myös olympiaturnaukseen, muttei onnistunut selviytymään kisoihin.
Laurent Tillien aika
Uutena valmentajanaan Laurent Tillie joukkue oli vuoden 2013 maailmanligassa jälleen alkulohkonsa kolmas ja kokonaiskilpailussa kymmenes. Euroopan-mestaruuskilpailuissa Ranska oli alkusarjan paras maa kaikki alkulohkot huomioiden ja ainoa joukkue, joka selvitti alkulohkonsa ilman pistemenetyksiä. Puolivälierissä vastaan asettui kuitenkin kisat vaisusti aloittanut mutta loppua kohti parantanut Venäjä, joka pudotti Ranskan jatkosta erin 3–1 ja jatkoi aina Euroopan-mestaruuteen saakka. Ranskalle alkulohkon hyvät pelit tiesivät sijoittumista viidenneksi.
Vuoden 2014 maailmanmestaruuskilpailuissa Ranska voitti sekä alku- että jatkolohkonsa häviten alkulohkon viidestä vastustajastaan vain Italialle ja jatkolohkon neljästä vastustajastaan vain Puolalle. Kolmannella kierroksella Ranska voitti Saksan ja Iranin ja selviytyi välieriin, joissa se hävisi tasaisen ottelun Brasilialle. Tappio pronssiottelussa Saksalle lukemin 0–3 tiesi sijoittumista neljänneksi, mikä oli Ranskan kaikkien aikojen toiseksi paras MM-sijoitus.
Vuonna 2015 Ranska voitti ensi kertaa maailmanliigan; loppuottelussa se voitti Serbian 3–0. EM-kilpailut 2015 Ranska aloitti voittamalla alkulohkossa Kroatian, Viron ja Italian. Puolivälierissä Ranska voitti Serbian 3–1 ja välierissä Bulgarian 3–2. Loppuottelussa Ranska voitti Slovenian 3–0 (25–19, 29–27, 29–27) ja saavutti ensimmäisen Euroopan-mestaruutensa.
Vuonna 2016 Ranska sijoittui maailmanliigassa kolmanneksi ja Rion olympialaisissa yhdeksänneksi. Vuonna 2017 Ranska voitti maailmanliigan kukistettuaan loppuottelussa Brasilian 3–2. EM-kilpailuissa 2017 Ranska sijoittui yhdeksänneksi hävittyään alkulohkon kolmesta ottelustaan yhden Belgialle sekä neljännesvälierän Tšekille.
Vuoden 2018 maailmanmestaruuskilpailuissa Ranska voitti viidestä ensimmäisen kierroksen ottelustaan kolme ja kolmesta toisen kierroksen ottelustaan kaksi mutta ei selviytynyt sen pidemmälle ja sijoittui lopputuloksissa seitsemännelle sijalle.
EM-kilpailuissa 2019 Ranska sijoittui neljänneksi. Se hävisi pronssiottelun Puolalle erin 0–3 kotikentällään Pariisissa.[3]
Lähteet
- Maajoukkueen sivut (ranskaksi)
Viitteet
- https://www.fivb.com/en/volleyball/rankings/seniorworldrankingmen
- France: Team Profile Men's World Championship Italy-Bulgaria 2018. FIVB. Viitattu 29.8.2018. (englanniksi)
- Karttunen, Anu: Ranskalle suuri pettymys – Puola vei pronssimitalit 29.9.2019. Yle. Viitattu 29.9.2019.