Randori

Randori (jap. 乱取り) on japanilaisten itsepuolustuslajien termi, joka tarkoittaa vapaamuotoista otteluharjoittelua (sparraus), joskus myös useampia hyökkääjiä vastaan. Kirjaimellisesti se tarkoittaa ”kaaoksen vastaanottamista” tai ”vapauteen tarttumista”, viitaten vapauteen tarkan kaavan mukaisesta harjoittelusta, katasta.

Randorin tarkka merkitys riippuu lajista, jossa sitä käytetään. Judossa ja Shodokan Aikidossa se viittaa useimmiten yksi yhtä vastaan tehtävään harjoitusotteluun, jossa ottelijat yrittävät vastustaa toisen tekniikoita ja tehdä vastatekniikoita niihin. Toisissa aikidon tyyleissä, etenkin Aikikaissa, se tarkoittaa erään tulkinnan mukaan harjoittelumuotoa, jossa yksi valittu aikidoka puolustautuu useaa hyökkääjää vastaan peräkkäin tietämättä kuinka ja missä järjestyksessä he hyökkäävät. Tämä randorin muoto ei ole harjoitteluottelua, eivätkä hyökkääjät saa vastustaa tai yrittää tehdä vastatekniikoita puolustautujan tekniikoihin. Täytyy huomata, että randori-termiä käytetään Aikikaissa ainoastaan Japanin ulkopuolella. Japanissa tätä harjoittelumuotoa kutsutaan Taninzu-gageksi mikä tarkoittaa kirjaimellisesti useaa hyökkääjää.

Aikikai aikidon piirissä käsitteet randori ja jiyuwaza sekä niihin tietyissä tilanteissa liittyvä taninzugage -termi voidaan tulkita eri tavoin opettajalinjasta riippuen. Eräs Japanissa yleinen ja Suomessakin jalansijaa saanut näkemys on seuraavanlainen:

Randori tarkoittaa täysin vapaata hyökkäys- ja puolustustilannetta. ”Uke - nage” -rooliajattelu voi hämärtyä, eikä varsinaisia sääntöjä tunneta, kuten ei aikidossa yleensäkään. Fyysisen taidon lisäksi randori vaatii ymmärrystä siitä, kuinka sitä toteuteaan lajin filosofian mukaisesti. Randori on aikidossa hyvin vaativa harjoitusmuoto.

Jiyuwaza merkitsee vapaata tekniikkaa tai tekniikkalajia määrittelemättömään tai määriteltyyn hyökkäysmuotoon. Useimmiten jiyuwazan yhteydessä toimitaan ”yksi hyökkäys, yksi tekniikka” -periaatteella.

Taninzugage ilmaisee, että hyökkääjiä on useampi kuin yksi, esim. futaridori jiyuwaza tarkoittaa vapaata tekniikkaa kahta hyökkääjää vastaan, jolloin yläotsikkona on taninzugage.

Vaikka karaten harjoitusotteluista käytetään yleensä sanaa kumite, joissain kouluissa käytetään myös randori-termiä ”mock-combatista”, jossa molemmat karatekat liikkuvat hyvin nopeasti väistellen äärimmäistä väkivaltaa koskematta kuitenkaan milloinkaan vähäkään toisiinssa. Kehon ehdoton hallinta on tässä välttämätöntä, ja siksi tavallisesti vain ylemmät vyöarvot voivat harjoitella randoria. Näissä kouluissa ero randorin ja kumiten välillä on, että randorissa toimintaa ei keskeytetä kun onnistunut tekniikka hyväksytään.

Randori voidaan asettaa vastakkain katan kanssa kahtena toisiaan täydentävänä harjoitusmuotona.


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.