Rainbow Warrior (1955)
Rainbow Warrior, alkuperäiseltä nimeltään Sir William Hardy, oli vuonna 1955 rakennettu ja ympäristöjärjestö Greenpeacen vuodesta 1978 lähtien omistama laiva, jota käytettiin useissa valaan- ja hylkeenpyyntiä, ydinkokeita ja ydinjätteiden dumppausta vastustavissa kampanjoissa 1970–1980-luvuilla. Ranskan tiedustelupalvelun DGSE:n iskuryhmä upotti laivan Aucklandin satamaan Uudessa-Seelannissa 10. heinäkuuta 1985.
Räjähdys
- Pääartikkeli: Rainbow Warriorin tapaus
Rainbow Warrior upotettiin 10. heinäkuuta 1985 Aucklandin satamassa. Ranskassa tapaus johti hallituskriisiin, koska Ranskan tiedustelupalvelu DGSE oli asentanut pommin laivaan. Operaation nimi oli Opération Satanique (Saatanallinen operaatio). 20. syyskuuta Ranskan puolustusministeri Charles Hernu ja DGSE:n päällikkö Pierre Lacoste erosivat. Aluksen oli määrä purjehtia Mururoan atollille Ranskan Polynesiaan, missä Ranska suoritti vedenalaisia ydinkokeita. Räjähdyksessä kuoli yksi miehistön jäsen.
Suurin osa DGSE:n agenteista pakeni Uudesta-Seelannista, mutta agentit Dominique Prieur ja Alain Mafart jäivät kiinni. Kolme muuta agenttia – Roland Verge, Gérard Andries ja Bartelo – pakenivat Uudesta-Seelannista Ouvéa-nimisellä purjeveneellä, jonka Australian poliisi sai kiinni Norfolkinsaarella.[1] Australian laki ei kuitenkaan sallinut pidätystä todisteiden puutteessa. Ranskalainen Rubis-sukellusvene oli alueella ja poimi vapautetut agentit ennen kuin Uusi-Seelanti ehti vaatia luovutuspyyntöä. Ouvéa upotettiin.
Ranska uhkasi panna Uuden-Seelannin kauppasaartoon EEC-alueella, jos Uusi-Seelanti olisi vaatinut korvausta. Se olisi tarkoittanut maataloustuotteiden kaupan pysähtymistä Britanniaan. Lopulta Ranska maksoi 13 miljoonaa Uuden-Seelannin dollaria Uuden-Seelannin hallitukselle eivätkä Mafart ja Prier joutuneet vankilaan vaan Haon atollille kymmeneksi vuodeksi; Mafart palasi kuitenkin Ranskaan jo vuonna 1987 ja Prieur vuonna 1988. Tasan 20 vuotta tapauksen jälkeen Ranskan hallitus kertoi, että räjäytyskäsky oli tullut suoraan presidentti François Mitterrandilta. Rainbow Warriorin hylky upotettiin Uuden-Seelannin vesille, missä se on nykyisin korallien peittämänä suosittu sukelluskohde. Viimeksi Ranska teki Mururoan alueella ydinkokeita vuonna 1996.[2]
Lähteet
- http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=2&ag=14&t=231 (Arkistoitu – Internet Archive) Rainbow Warriorin räjäytys Ylen elävä arkisto
- Vuosikirja 1985 sivut 166,224,278