Railo

Railo on jäätikköön tai jäähän muodostunut halkeama.

Vuorikiipeilijöitä ylittämässä railoa.

Varsinaiseen jäätikköön syntyvien railojen lisäksi esiintyy myös reunarailoja, jotka syntyvät alaspäin liikkuvan jäätikön ja sen yläpuolella olevilla rinteillä olevan liikkumattoman jään väliin. Reunarailoista käytetään vuorikiipeilyn yhteydessä maailmanlaajuisesti saksankielistä nimitystä Bergschrund.

Myös meren tai järven jäässä voi olla railoja. Tällainen railo voi katkaista esimerkiksi jäätien.

Jäätiköllä liikkuville railot ovat vaarallisia ja niihin putoaminen voi aiheuttaa jopa kuoleman. Jäätiköllä railojen riski on aina olemassa. Niiden määrä ja koko riippuu muun muassa jäätikön koosta ja muodosta, lumen laadusta ja määrästä, tuulesta, aurinkoisuudesta ja korkeudesta. Hyvin tyypillistä on, että railojen päälle muodostuu lumisiltoja, jotka eivät kestä ylittäjän painoa ja jotka entisestään vaikeuttavat railojen havaitsemista.[1] Siksi jäätiköllä liikkuessa tulisi turvautua köysiin ja railopelastukseen tarvittavaan välineistöön. Lumen määrä ja sääolosuhteet voivat vaikeuttaa pelastusoperaatiota.

Kuvia

Katso myös

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.