Radioisotooppinen termosähkögeneraattori
Radioisotooppinen termosähkögeneraattori (RTG) on sähköä tuottava generaattori, joka saa energiansa radioaktiivisesta hajoamisesta. Radioaktiivisen hajoamisen tuottama lämpö muunnetaan lämpösähköisessä ilmiössä termoparien avulla sähköksi.
Laitetta on hyödynnetty virtalähteenä muun muassa satelliiteissa, avaruusluotaimissa sekä miehittämättömissä laitoksissa, kuten esimerkiksi Neuvostoliiton napapiirille rakentamissa majakoissa. Neuvostoliittolaisissa versioissa päävoimalähteenä on käytetty Strontium-90 isotooppia.
Jupiterin rataa kauemmas kulkevat avaruuslennot tarvitsevat jonkin muun virtalähteen kuin aurinkokennot. Myös Aurinkoa lähemmillä lennoilla RTG on monessa mielessä parempi ja varmempi virtalähde.
Yleisimmin käytetty ja paras radioaktiivinen aine generaattoreihin on plutonium-238, mutta on olemassa joitakin harvoja vaihtoehtojakin kuten strontium-90.[1] Plutonium-238:n puoliintumisaika on 88 vuotta.[2]
Yhdysvallat aloitti Plutonium-238:n tuotannon lähes 30 vuoden tauon jälkeen 2015. Sen puute alkoi jo uhata avaruuslentojen toteuttamista[2].
Euroopan avaruusjärjestöllä ei ole ydinparisto-kykyä.[2] Esimerkiksi Philae-laskeutuja joutui osin tämä vuoksi ongelmiin.[2]
Katso myös
Lähteet
- Basic elements of static RTGs (Arkistoitu – Internet Archive), G.L. Kulcinski, NEEP 602 Course Notes (2000), Nuclear Power in Space, University of Wisconsin Fusion Technology Institute (englanniksi)
- Avaruuslentojen plutonium-tuotanto käynnistyi - lähes 30 vuoden tauko ohi www.avaruus.fi. Viitattu 4.2.2016.
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Radioisotooppinen termosähkögeneraattori Wikimedia Commonsissa