Raatokuoriaiset

Raatokuoriaiset (Silphidae) ovat haiskiaismaisten yläheimoon kuuluva kovakuoriaisheimo. Sen entinen nimi oli haiskiaiset. Raatokuoriaisten heimo jakautuu kahteen alaheimoon: Nicrophorinae ja Silphinae.

Raatokuoriaiset
Pikkuturkkilo (Nicrophorus vespilloides)
Pikkuturkkilo (Nicrophorus vespilloides)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Staphyliniformia
Yläheimo: Haiskiaismaiset Staphylinoidea
Heimo: Raatokuoriaiset Silphidae
Latreille, 1807[1]
Katso myös

  Raatokuoriaiset Wikispeciesissä
  Raatokuoriaiset Commonsissa

Heimoon kuuluu muun muassa turkkiloiden (Nicrophorus) suku, johon kuuluvia lajeja ovat esimerkiksi mustaturkkilo (Nicrophorus humator), tutkijaturkkilo (Nicrophorus investigator), pikkuturkkilo (Nicrophorus vespilloides) ja karvaturkkilo (Nicrophorus vespillo). Muita Suomessa esiintyviä raatokuoriaisten heimoon kuuluvia sukuja ovat: Necrodes, aitohaiskiaiset (Thanatophilus), Oiceoptoma, juomuhaiskiaiset (Aclypea), Dendroxena, sysihaiskiaiset (Silpha) ja Phosphuga.

Ulkonäkö ja koko

Raatokuoriaiset ovat kooltaan isoja. Ne ovat väriltään tummia. Turkkiloilla on selässään punaisia tai keltaisia juovia tai täpliä.

Ravinto

Raatokuoriaiset syövät yleensä mätäneviä eläinjätteitä. Niillä on erittäin hyvä hajuaisti ja ne löytävät tuntosarviensa avulla haaskan jopa usean kilometrin päästä. Raatokuoriaiset ovat myös hyviä lentäjiä ja voivat saapua ravinnon ääreen melko kaukaakin. Osa lajeista syö kasveja[2].[3]

Lähteet

  1. Silphidae: Taksonomian lähde Itis Report. 26.12.2013. Viitattu 26.12.2013. (englanniksi)
  2. Esa Ervasti: Raatokuoriaiset phase.com. Viitattu 26.12.2013.
  3. Ernst Palmen, Matti Nurminen: ”Raatokuoriaiset”, Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja, osa 4, s. 1516. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-01817-5.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.