RUK-museo

Reserviupseerikoulun museo eli RUK-museo sijaitsee Reserviupseerikoulun välittömässä läheisyydessä Haminassa. Museolla käy vuosittain 6 000 vierasta.

RUK-museo
RUK-museo
RUK-museo
Tyyppi Sotatieteellinen erikoismuseo
Sijainti Hamina
Ylläpitäjä Reserviupseerikoulun oppilaskunnan kannatusyhdistys
Koordinaatit 60°34′01″N, 27°12′22″E
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
AS-351 museon näyttelyssä.

Museon pääperiaatteena on kerätä ja tallentaa Reserviupseerikoulun ja sen oppilaskunnan vaiheisiin liittyvää aineistoa ja esineistöä. Museon kokoelmia voivat vierailijoiden ohella käyttää hyväkseen tutkijat. RUK-museota ylläpitää Reserviupseerikoulun oppilaskunnan kannatusyhdistys.

Museo on auki tiistaista sunnuntaihin kesäkuun alusta elokuun loppuun.[1]

Historia

Ajatus Reserviupseerikoulun ja sen oppilaskunnan perinteitä vaalivan museon[1] perustamisesta syntyi oppilaskunnassa 1960-luvulla. Vuonna 1973 oppilaskunta esitti, että Oppilaskunnan kannatusyhdistys ottaisi museohankkeen vastuulleen, ja lopulta 19. lokakuuta 1975[1] museo perustettiin Reserviupseerikoulun johdon ja kannatusyhdistyksen yhteistyönä. Museo toimi aluksi Haminan Mannerheimintien varrella vanhassa päävartiossa. Tilat kävivät kuitenkin ajan mittaan ahtaiksi, ja vuonna 1996 museo siirrettiin Kadettikoulunkadulle sotilaskodin entisiin tiloihin[2].

Näyttelyt

Museo esittelee reserviupseerikoulutusta, oppilaskuntaa ja reservin johtajien perinteitä aina vuodesta 1920 alkaen. Perusnäyttely kertoo ennen muuta upseerioppilaista palveluksessa ja vapaa-ajallakin vuosikymmenten varrella. Kesän 2008 erikoisnäyttelyssä esiteltiin reservin johtajuutta. Vuonna 2000 avatussa Pahkajärvi-hallissa on esillä koulutuskäytössä ollutta raskasta kalustoa[1].

Museon kokoelmiin kuuluu myös rynnäkkötykki Aili, joka on sijoitettu katokseen Reserviupseerikoulun pääportin eteen.

Lähteet

  1. RUK-museo Kymenlaakson museo. Arkistoitu 13.6.2017. Viitattu 19.1.2018.
  2. Reserviupseerikoulun museo uudistui. Helsingin Sanomat, 21.5.1996, s. 14. Näköislehden aukeama (tilaajille).

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.