RMS Republic (1903)

RMS Republic valmistui Harland & Wolffin telakalla Belfastissa Irlannissa vuonna 1903. Aluksen alkuperäinen nimi oli Columbus. Laiva rakennettiin alun perin White Star Linen sisaryhtölle Dominion Linelle. Rakentaminen käynnistettiin 26. helmikuuta 1903 ja alus oli valmis 12. syyskuuta 1903. Neitsytmatkan Liverpoolista Bostoniin Columbus aloitti 1. lokakuuta 1903. Joulukuussa Columbus siirtyi White Star Linelle tehtyään kaksi matkaa Dominion Linellä. Se uudelleennimettiin Republiciksi 17. joulukuuta 1903. Alus liikennöi reitillä Liverpool-Boston. Republic oli yksi aikansa moderneimmista ja loisteliaimmista laivoista. Laivaan mahtui 1 200 matkustajaa yhteensä viidelle kannelle. Savupiippuja oli yksi ja mastoja neljä.

RMS Republic
Tyyppi postihöyrylaiva
Rakennustelakka Harland and Wolff, Belfast, Yhdistynyt kuningaskunta
Rakennusnumero 345
Vesillelasku helmikuu 1903
Status upposi matkalla New Yorkista Genovaan 24. tammikuuta 1909.
Tekniset tiedot
Pituus 173,7 m
Leveys 10,7 m
Syväys 10,4 m
Uppouma 18 t
Bruttovetoisuus 15 378 tn brt
Koneisto Quadruble laajennus, joka tuottaa 10 000 IHP
Akseliteho 40 MW
Nopeus 16 kn

Törmäys SS Floridan kanssa

23. tammikuuta 1909 Republicin ollessa matkalla New Yorkista Genovaan mukanaan 2000 matkustajaa se joutui sakeaan sumuun. Alus vähensi nopeutta ja ilmoitti säännöllisesti sijaintinsa viheltimellä. Kello oli 5.47, kun kuului toisen laivan viheltimen ääni. Republic alkoi peruuttaa täydellä teholla. Sumun keskeltä ilmestyi näkyviin italialainen höyrylyiva Florida, joka törmäsi Republicin kylkeen suunnilleen suorassa kulmassa. Republicin kaksi nukkumassa ollutta matkustajaa kuolivat Floridan keulan muserrettua heidät. Floridasta kuoli kolme miehistön jäsentä.

RMS Republic uppoamassa

Kone- ja pannuhuoneet alkoivat täyttyä vedellä, ja laiva alkoi kallistua. Kapteeni Sealbyn johdolla miehistö saattoi matkustajat kannelle evakuointia varten. Republic, joka oli varustettu uudella radiosähkötysjärjestelmällä, lähetti nyt historian ensimmäisen CQD-radiohätäsanoman. Siihen vastasi Yhdysvaltain rannikkovartioston yhteysvene Gresham, joka yhdessä Floridan kanssa osallistui matkustajien evakuoimiseen. Florida otti suurimman osan Republicin matkustajista, mutta näin siitä tuli ylilastattu, sillä laivassa oli jo alun perin 900 italialaista matkustajaa.

Myös White Star Linen RMS Baltic vastasi hätäsanomaan, mutta jatkuvasta sumusta johtuen sen olisi ollut mahdollista paikantaa Republic vasta illalla. Myöhemmin Floridan ja Greshamin evakuoimat matkustajat siirrettiin Balticiin, joka jatkoi matkaansa New Yorkiin.

Kapteeni Sealby miehistöineen jäi Republiciin tehdäkseen kaikkensa estääkseen sen uppoamisen. Greshamin miehistön jäsenet yrittivät pelastaa Republicin estämällä matoilla veden tulvimisen, mutta siitä ei ollut hyötyä. Myös Greshamin yritys hinata Republicia osoittautui turhaksi, ja 24. tammikuuta Republic upposi. Kaikki alukseen jääneet miehistön jäsenet pelastuivat.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.