RMS Georgic (1932)

RMS Georgic oli viimeinen White Star Line -varustamolle rakennettu laiva ennen sen yhdistymistä Cunard Linen kanssa. Laiva valmistui Harland and Wolffin telakalta vuonna 1931. Georgic oli Britannicin sisaralus. Höyrykoneen sijaan Georgicissa oli siirrytty käyttämään dieselsähköistä voimansiirtoa.

RMS Georgic
Tyyppi linjalaiva
Rakennustelakka Harland and Wolff, Belfast, Yhdistynyt kuningaskunta
Tekniset tiedot
Pituus 216,7 m
Bruttovetoisuus 27 759 brt
Koneisto Dieselsähköinen koneisto
Nopeus 19 kn

Rakentaminen

Georgic rakennettiin Liverpoolin ja New Yorkin väliseen matkustajaliikenteeseen. Se laskettiin vesille 1931 ja aloitti neitsytmatkansa 25. kesäkuuta 1932. Vuonna 1933 alus syrjäytti vanhentuneen Olympicin Southamptonin ja New Yorkin välisellä reitillä. Georgic muistutti hyvin paljon sisaralustaan virtaviivaisine profiileineen ja kaksine savupiippuineen. Alus sai käyttövoimansa dieselmoottoreista, jotka tuottivat energiaa sähkömoottoreille, jotka puolestaan pyörittivät aluksen potkureita. Testeissä aluksella saavutettiin 19 solmun huippunopeus. Georgic ei ollut aikansa loisteliaimpia aluksia, mutta se edisti laman aikana White Star Linen pysymistä hengissä.

RMS Georgicin vaiheet

Georgic

Tammikuussa 1933 Georgic aloitti liikennöinnin Southamptonista New Yorkiin. Sen oli tarkoitus korvata korjattavana ollutta suurikokoisempaa Olympiciä. Georgicista tuli 10. toukokuuta 1943 osa yhdistyneen Cunard-White Star Linen laivastoa ja se alkoi Britannicin kanssa hoitaa Lontoo–Southampton–New York-reittiä ollen näin aikansa suurin Thames-jokea käyttänyt alus. Elokuussa 1939 Georgic alkoi hoitaa taas Liverpoolin ja New Yorkin välistä liikennettä. Se ehti tehdä viisi edestakaista matkaa tällä reitillä ennen kuin Amiraliteetti lunasti sen joukkojenkuljetusalukseksi toiseen maailmansotaan.[1]

II maailmansota

Toisen maailmansodan puhjettua Georgic pakkolunastettiin joukkojenkuljetusalukseksi. 7. heinäkuuta 1941 Georgic oli telakoituneena Port Tewfikissä. Saksan ilmavoimien lentokoneet havaitsivat Georgicin, jolloin ne pudottivat kaksi pommia. Toinen niistä osui laivan perään sytyttäen tulipalon, joka levisi ammuksia täynnä olevaan savupiippuun. Ammukset räjähtivät vahingoittaen vakavasti aluksen perää. Alus käskettiin hylätä, ja Georgicin perä alkoi upota. Alus vajosi pohjaan matalassa vedessä ja jatkoi palamistaan. [2]

Georgicin kunto arvioitiin 14. syyskuuta, ja lokakuun aikana hylky nostettiin ylös pohjasta kunnostusta varten. [3]

Korjaus

Georgic oli nostettu ylös lokakuussa, ja se hinattiin väliaikaisesta säilytyspaikastaan ensin Port Sudaniin, jossa se korjattiin täysin merikelpoiseksi. Vuoden kuluttua alus saapui Bombayhin, jossa sen runko korjattiin. Tammikuussa 1943 Georgic lähti Bombaysta Belfastiin, jossa Harland and Wolffin telakka viimeisteli sen. Joulukuussa 1944 alus oli ulkoisesti täysin kunnostettu. Etummainen savupiippu poistettiin ja etummaista mastoa lyhennettiin.

Georgic jatkoi palvelustaan sodassa vuoteen 1948, jolloin se palautettiin Cunard-White Starille. Tällöin se alkoi kuljettaa siirtolaisia reitillä Liverpool–AustraliaUusi-Seelanti. Toukokuussa 1950 Georgic palasi liikennöimään Liverpoolin ja New Yorkin välillä. Kesällä 1951 alus liikennöi Southamptonin ja New Yorkin välillä. Marraskuussa 1951 Georgic määrättiin kuljettamaan joukkoja Korean sotaan. Se teki viimeisen merimatkansa White Starin lipun alla vuonna 1954. Georgic romutettiin lopulta vuonna 1956 Faslanessa.

Lähteet

  • de Kerbrech, Richard: Ships of the White Star Line. Hersham, Surrey, UK: Ian Allan Publishing Ltd., 2009. ISBN 978-0-7110-3366-5. (englanniksi)
  • Lynch, John: Belfast Built Ships. Stroud, Englanti: The History Press, 2012. ISBN 978-0-7524-6339-5. (englanniksi)

Viitteet

  1. Cunard-White Star Line - Ships from 1931 chriscunard.com. Arkistoitu 13 syyskuu 2009. Viitattu 10 January 2008.
  2. MV Georgic Norfolk Section. Arkistoitu 21 marraskuu 2007. Viitattu 9 January 2009.
  3. MV Georgic Titanic and Other White Star Line Ships. Arkistoitu 7 helmikuu 2009. Viitattu 9 January 2009.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.