Quake

Quake on id Softwaren kehittämä ja julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka julkaistiin vuonna 1996.

Quake
Kehittäjä id Software
Julkaisija id Software
Jakelija Activision
Steam
Ohjaaja John Romero
Suunnittelija American McGee
Säveltäjä Trent Reznor ja Aubrey Hodges
Ohjelmoija John Carmack
Pelisarja Quake
Pelimoottori Quake-pelimoottori
Julkaistu
  • 31. toukokuuta 1996
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 15, ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
Alusta Windows, OS X, Linux, AmigaOS, Sega Saturn, Sega Dreamcast Nintendo 64, Acorn Archimedes
Jakelumuoto CD, Steam-lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
[ Muokkaa Wikidatassa ] [ ohje ]
Quaken aloitusnäkymä
Quaken pelimoottorin sukupuu

Quake oli Descentin ohella ensimmäisiä ensimmäisen persoonan ammuntapelejä, joissa maailma koostui lähes täysin kolmiulotteisista objekteista, toisin kuin sen edeltäjissä, jotka käyttivät 2D-spriteja hahmojen ja muiden objektien luomiseen. Quake on Doomin henkinen jälkeläinen. Vaikka pelisarjat ovatkin erilliset, niillä on paljon yhtäläisyyksiä, kuten mielikuvitukselliset vastustajat, scifi-teema sekä neogoottinen ympäristö. Quake ja sen jatko-osat Quake II, Quake III Arena ja Quake 4 ovat myyneet yhteensä yli neljä miljoonaa kappaletta.

Ensimmäistä Quakea odotettiin lehdistössä ja pelaajien keskuudessa todella hartaasti, koska id Softwaren edellinen peli oli ollut niin suuri ilmiö. Julkaisun jälkeen monet ilmaisivat hienoisen pettymyksensä siitä, ettei peli ollut niin vallankumouksellinen kuin mitä odotettiin. Quaken aidosta kolmiulotteisuudesta huolimatta samana vuonna ilmestynyt Duke Nukem 3D näytti suunnilleen yhtä yksityiskohtaiselta, joten Quake ei onnistunut erityisemmin säväyttämään pelaajia grafiikallaan. Etenkin moninpelinä Quake kuitenkin saavutti erittäin suuren suosion ja muodostui Doomin todelliseksi perilliseksi syrjäyttäen muut pelit.

Quake-sarja oli myös ensimmäisiä pelejä, jotka hyödynsivät 3D-kiihdytinkortteja, kuten 3dfx:n Voodoo Graphics -korttia. Vaikka Doom olikin jo tehnyt moninpelin tunnetuksi, Quaken muunnos QuakeWorld tarjosi ensimmäisenä mahdollisuuden moninpeliin Internetin kautta. QuakeWorld oli myös muunneltavissa käännettävällä komentosarjakielellä, QuakeC:llä, joka mahdollisti omien muunnosten tekemisen pelistä, modauksen.

Ensimmäinen merkittävä muunnos oli Threewaven Capture the Flag (CTF). Lipunryöstö on muodostunut myöhempienkin moninpelien vakioviihteeksi jo Doomissa esitellyn deathmatchin lisäksi. Ehkä suosituin Quaken moninpelimuoto oli Team Fortress, lipunryöstö yhdistettynä eri pelaajaluokkiin, joilla oli omanlaisensa aseistus ja siitä seuraavat rajoitukset ja edut.

Quaken (muunneltua) pelimoottoria käyttäviä pelejä ovat muun muassa Hexen II ja Half-Life (GoldSrc-pelimoottori).

Quaken karttoja yms. voi editoida esimerkiksi QuArK-ohjelmalla. Aikoinaan myös WorldCraft ja Qoole olivat suosittuja karttaeditoreja.

Kehitys

Pelin Quake-pelimoottori käytti ohjelmistopohjaista renderöintiä, jota myös myöhemmät pelit vielä käyttivät.[1] Peliä on sanottu ensimmäiseksi, joka käytti lightmap-tekniikkaa renderöinnissä.[2] Lightmap-tekniikka mahdollisti realistisemman valaistuksen kuin oli tuolloin mahdollista reaaliajassa laskemalla valaistus ja varjostus etukäteen.[3] Peli käytti myös ennalta laskettua piilotetun pinnan päättelyä.[2]

OpenGL-rajapintaa käyttävä GLQuake julkaistiin tammikuussa 1997.[4]

Alustat

Quakesta on tehty versiot useille eri alustoille:

  • MacSoft julkaisi pelistä version Mac OS:lle vuonna 1997
  • ClickBOOM julkisti pelistä version Amiga-tietokoneille vuonna 1998[5]

Muuta

Pelin mukaan nimetty QuakeCon-tapahtuma on järjestetty vuosittain vuodesta 1996 lähtien.[6]

John Carmack teki Quakesta version OpenGL-rajapinnalle ja aikoi tehdä myös version Direct3D:lle, mutta jätti sen kesken.[7] Carmack kritisoi Direct3D:n toteutustapaa.[7]

Vastaanotto

Pelit-lehden Joona Vainio ja Niko Nirvi antoivat pelin shareware-versiolle 85 pistettä sadasta, Kaj Laaksonen 93.[8] Myöhemmin Niko Nirvi antoi kokoversiolle 88 pistettä yksinpelin osalta ja 92 pistettä muilta osin.[9] Mikrobitin Jarno Kokolta pisteitä heltisi 89 sadasta.[10] Ylipäätään Pelit-lehden ja Mikrobitin arvostelijat kehuivat peliengineä ja moninpeliä mutta moittivat omaperäisyyden puutetta ja pelaajan rajoittunutta liikkumiskykyä.

Lähteet

  1. Sean Barrett: The 3D Software Rendering Technology of 1998's Thief: The Dark Project nothings.org. 19.9.2011. Viitattu 14.1.2021. (englanniksi)
  2. Michael Abrash: Quake's Lighting Model: Surface Caching bluesnews.com. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
  3. Quake Lightmaps jbush001.github.io. 11.6.2015. Viitattu 10.5.2022. (englanniksi)
  4. GLQuake quake.fandom.com. Viitattu 14.1.2021. (englanniksi)
  5. Official Quake Announcement from clickBOOM cucug.org. Viitattu 4.1.2017.
  6. QuakeCon registration opens on Friday 27.6.2018. Polygon. Viitattu 21.8.2018.
  7. John Carmack's .plan 12/23/96 bluesnews.com. Viitattu 14.1.2021. (englanniksi)
  8. Pelit, 1996, nro 6, s. 3839.
  9. Pelit, 1996, nro 7, s. 1819.
  10. Mikrobitti, 1996, nro 9, s. 93.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.