Puuntyöstö
Puuntyöstö on puumateriaalin muokkaamista erilaisiksi tuotteiksi tai tuotteiden aihioiksi joko koneellisesti tai käsityövälinein.
Työmenetelmät
Mitoittaminen
Tuotetta valmistettaessa yksi lopputuloksen kannalta merkittävä osa-alue on mitoittaminen. Apuvälineinä mitoittamisessa käytetään suorakulmaa, viivainta, mittaa sekä erilaisia piirtimiä.
Työstötekniikat
Tyypillisimpiä puuntyöstötekniikoita ovat esimerkiksi höylääminen, sahaaminen, sorvaaminen, taivuttaminen, poraaminen ja talttaaminen. Raaka-aine on valittava käyttökohteen mukaan, sillä eri puulajeilla ja eri tavoin työstetyillä puuraaka-aineilla on erilaiset ominaisuudet. Käytettävä puuraaka-aine voi olla esimerkiksi massiivipuuta, vaneria, MDF-levyä tai lastulevyä. Samaan tuotteeseen voidaan yhdistellä eri raaka-aineita ja puulajeja. Puumateriaalin työstössä on huomioitava puun syyrakenne sekä mahdolliset oksakohdat, sillä ne vaikuttavat rakenteen lujuuteen sekä lopputuloksen ulkonäköön.
- Katso myös: Puunveisto
Liitosmenetelmät
- Pääartikkeli: Puuliitos
Puumateriaaleja voidaan liittää toisiinsa liimaamalla, tapittamalla, ruuvaamalla, naulaamalla tai erityisin sinkkaliitoksin. Liitoksissa on kiinnitettävä erityistä huomiota osien yhteensopivuuteen sekä puun syyrakenteeseen, jotta liitoksesta tulee siisti ja kestävä.
Pintakäsittely
Puumateriaalia voidaan pintakäsitellä esimerkiksi lakkaamalla, petsaamalla, maalaamalla, vahaamalla, öljyämällä tai tervaamalla. Ennen pintakäsittelyä puupinnan tulee olla sileä ja puhdas, minkä vuoksi varsinaista pintakäsittelyä edeltää huolellinen hionta. Jos käsiteltävässä tuotteessa on jäännöksiä aikaisemmista pintakäsittelyaineista, on ne poistettava huolellisesti.
Työvälineet
Käsityövälineet
- taltat
- tasataltta
- kourutaltta
- erilaiset koristeveistotaltat, esimerkiksi lusikkataltta syviä kuoppia varten taivutettu koururauta eli "pitkä lusikka" vaikeasti veistettäviin kohteisiin, kynsitaltta ylettymään kuvion alle sekä erimuotoiset kalanpyrstötaltat[1]
- sahat
- käsisaha (yleissaha)
- lehtisaha
- vetosaha (esimerkiksi japaninsaha)
- huullossaha
- selkäsaha
- porat
- höylät
- vasarat
- puunuijat
- suorakulmat
- viivaimet
Työstökoneet
- jyrsimet
- alajyrsin
- yläjyrsin
- liitosjyrsin
- käsijyrsin
- höylät
- oikohöylä
- tasohöylä
- muotohöylä
- sorvit
- hiomakoneet
- tasohiomakone
- nauhahiomakone
- pitkänauhahiomakone
- leveänauhahiomakone
- epäkeskohiomakone
- pystyhiomakone
- sahat
- porakoneet
- poratalttakone
- pylväsporakone
- käsiporakone
- monikaraporakone
- pitkänreiänpora
Kirjallisuutta
- Scott, Ernest: Suuri puutyökirja. Tammi, 2004. 951-31-2976-4.
Lähteet
- Jennifer Rung: Puunveistokirja, s. 21. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Ajatus, 1999. ISBN 951-566-001-7.
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Puuntyöstö Wikimedia Commonsissa