Pussisika

Pussisika (Chaeropus ecaudatus) on Chaeropodidae-heimon ainoa, vielä 1920-luvulla elänyt australialainen pussieläinlaji.

Pussisika
Täytetty pussisika Melbournen museossa
Täytetty pussisika Melbournen museossa
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Synnyttävät nisäkkäät Theria
Osaluokka: Pussieläimet Metatheria
Lahko: Pussimäyrät Peramelemorphia
Heimo: Chaeropodidae
Gill, 1872[2]
Suku: Chaeropus
Ogilby, 1838
Laji: ecaudatus
Kaksiosainen nimi

Chaeropus ecaudatus
(Ogilby, 1838)

Katso myös

  Pussisika Wikispeciesissä
  Pussisika Commonsissa

Koko ja ulkonäkö

Pussisika oli noin rotan kokoinen ja melko pitkäkarvainen, ohut turkki oli sekäpuolelta vaaleanruskea, vatsan alueelta valkoinen tai puhtaan kellanruskea. Hännän kärkikarvat muodostivat harjamaisen tupsun. Pää oli iso ja kuono erittäin kapea. Etukäpälien toinen ja kolmas varvas olivat voimakkaammin kehittyneet, niissä oli paksut polkuanturat ja ne olivat sorkkamaiset. takakäpälistä puuttui ensimmäinen varvas, viides oli mitättömän pieni, ja erittäin kookkaassa neljännessä varpaassa oli iso, voimakas kynsi sekä hyvin kehittynyt kaviomainen polkuantura. Suhteellisen pitkien ja hoikkien käpäliensä avulla pussisika liikkui muihin pussimäyriin verrattuna harvinaisen kepeästi pikemminkin kauriin kuin sian tavoin.

Lähteet

  1. Burbidge, A., Dickman, C. & Johnson, K.: Chaeropus ecaudatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.8.2014. (englanniksi)
  2. ITIS Luettu 25.11.2011 (englanniksi)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.