Pussipedot

Pussipedot (Dasyuromorphia) on pussieläinlahko, johon kuuluvat melkein kaikki Australiassa elävät lihansyöjät, kuten pussinäädät, pussimuurahaiskarhu, uhanalainen pussiahma ja hiljattain sukupuuttoon kuollut pussihukka.[2] Ainoat poikkeukset ovat kaikkiruokaiset pussimäyrät (lahko Peramelemorphia) ja pussikontiaiset (lahko Notoryctemorphia). Pussipetolajeja elää myös Uudessa-Guineassa. Nisäkäsnimistötoimikunnan ehdotus lahkon uudeksi suomenkieliseksi nimeksi on australianpussipedot.[3]

Pussipedot
Pussiahma (Sarcophilus laniarius)
Pussiahma (Sarcophilus laniarius)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Alaluokka: Theria
Osaluokka: Pussieläimet Metatheria
Lahko: Pussipedot
Dasyuromorphia
Gill, 1872
Synonyymit
  • Dasyuroidea [1]
  • Dasyuriformes [1]
  • Creatophaga [1]
Heimot [1]
Katso myös

  Pussipedot Wikispeciesissä
  Pussipedot Commonsissa

Pussipetoihin kuuluu kolme heimoa: pussihukat, pussipedot ja pussimuurahaiskarhut.[1] Pussihukat ovat kuolleet aivan hiljattain sukupuuttoon, ja pussimuurahaiskarhuihin kuuluu vain yksi laji.

Pussipetojen yhteinen tekijä on koko. Ennen Australiassa eli myös suurempia petopussieläimiä, mutta nämä ovat kaikki kuolleet jo sukupuuttoon ja niistä mitkään eivät kuuluneet Dasyuromorphia-lahkoon. Nykyajalla eläneet pussipedot ovat kooltaan suden kokoisen pussihukan ja yli puolet hiirtä pienemmän Planigale ingrami-pussilumikon väliltä. Suurin osa pussipedoista kuuluu skaalan pienempään päähän.

Lähteet

  1. Don E. Wilson & DeeAnn M. Reeder: Dasyuromorphia Mammal Species of the World. 2005. Bucknell University. Viitattu 21.10.2010. (englanniksi)
  2. Valste, Juha & Cajander, Veli-Risto: Maailman luonto: Nisäkkäät 1, s. 252. Espoo: Weilin+Göös, 1998. ISBN 951-35-6493-2.
  3. Nisäkäsnimistötoimikunta: Maailman nisäkkäiden suomenkieliset nimet (vahvistamaton ehdotus niäkkäiden nimiksi) luomus.fi. 2008. Arkistoitu 1.2.2012. Viitattu 21.10.2010.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.