Pulteri
Pulteri on yhdysvaltalaisen Johnny Hartin (1931–2007) piirtämä humoristinen sarjakuva. Sarjan alkuperäinen nimi on B.C. (Before Christ). Sarja sijoittuu esihistorialliseen aikaan ja sen päähenkilöinä on joukko luolamiehiä. Sarja ei pyri olemaan realistinen, vaan siinä nähdään sekä mammutteja ja dinosauruksia että usein myös viittauksia nykymaailman tapahtumiin. Pulteri on yksi maailman pisimpään jatkuneista sarjoista. Hart piirsi sitä lähes kuolemaansa asti, ja nykyisin sarja jatkuu hänen lapsenlastensa Mason Mastroiannin ja Mick Mastroiannin sekä tyttärensä Perry Hartin voimin.[1] Sarja alkoi ilmestyä lehdissä vuonna 1958.
Johnny Hartin piirrostyyli on pelkistettyä ja hän käyttää vähän viivoja. Maisema on suljettu ja muuttumaton. Tasanko, kallio luolineen, tulivuori, joki ja meri, aurinko ja kuu. Ihmisvartalo on kuin pölkky, mutta kasvot ovat ilmeikkäitä. Hartin sarkastinen dialogi lähentelee runoa. Henkilöiden maailmankuva on samanlainen kuin sodanjälkeisissä dekkareissa: turhautunut, kyllästynyt ja pettynyt.[2]
Sarja on ilmestynyt Suomessa pitkään Apu-lehdessä. Sen kustantaja A-lehdet julkaisi 1970-luvulla joitakin Pulteri-pokkareita.
Pulteri esiintyi myös vuonna 1983 julkaistussa tietokonepelissä B.C.'s Quest For Tires,sekä vuonna 1984 jatko-osassa BC II:Grog's Revenge. Pelit käännettiin useille 8-bittisille koneille.
Joitakin sarjan päähenkilöitä
- Pulteri (B.C.) – lannevaatteeseen pukeutuva luolamies
- Pusi (Peter) – Pulterin kaveri, runsasideainen liikemies
- Pasi (Thor) – Pulterin kaveri, runsasideainen keksijä ja naistenmies
- Klenkka (Wiley) – toinen jalka puinen, pelkää vettä ("Aaaaargh!"), yrittelee joskus bisneksiä Pusin tapaan
- Rilli (Clumsy Carp) – silmälasit, jonkinlainen älykkö, tutkii mielellään luontoa, etenkin kalojen elämää
- Kutri (Curls) - kiharapää, joukon kyynikko
- Paksu-Leidi – ylipainoinen naishenkilö, vahva ja käyttää helposti nuijaansa ainakin käärmeisiin ("Wham!, Wham!")
- Ohut-Leidi – hoikka kaunis naishenkilö
- Raaka-Roki (Grog) – todellinen luolamiesten luolamies: alkukantainen villi, jonka sanavarasto koostuu yhdestä sanasta (grog!) ja jolla on voimaa enemmän kuin pienessä kylässä
Lähteet
- Piirtäjien esittelyt B.C.-sarjakuvan sivulla
- Kaukoranta, Heikki & Kemppinen, Jukka: Sarjakuvat, s. 125, 127. Otava, 1982. ISBN 951-1-06710-9.