X-siipinen

X-siipinen (engl. X-wing) on fiktiivinen avaruusalus Tähtien sodan kuvitteellisessa universumissa. Se nähtiin ensimmäisen kerran elokuvassa Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo[1].

Historia

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

X-siipisen kehitti Incom-yhtiö Galaktisen sisällissodan alkupuolella Imperiumille. X-siipisen suunnitelleet insinöörit kuitenkin loikkasivat Kapinaliiton puolelle, tuhosivat kaikki tiedot aluksesta ja toivat kaksi prototyyppiä kapinallisille. X-siipisestä tuli nopeasti kapinallislentäjien suosituin avaruusalus ja Y-siipisen korvaaja.

X-siipinen oli Y-siipistä nopeampi ja edeltäjäänsä verrattuna kesti paljon paremmin avaruustaisteluissa Imperiumin TIE-hävittäjiä vastaan. X-siipinen myös kesti iskuja, jotka olisivat voineet tuhota tavallisen ja heikomman avaruusaluksen. Toisin kuin suurimmassa osassa Imperiumin avaruushävittäjistä, X-siipisessä oli hyperajo, suojakilpigeneraattori ja elossapitojärjestelmä. X-siipisen erikoisuus olivat sen siivet, jotka hyökkäysasennossa muistuttivat x-kirjainta, josta se on saanut nimensä. Sen pitkien lasertykkien tarkoitus on kyetä ampumaan kuolettava laukaus kohti vihollisalusta ennen kuin tämä ehtii vastata tuleen.

Kapinaliitto käytti X-siipisiä Yavinin taistelussa hyökkäyksessä Kuolemantähteä vastaan. Luke Skywalkerin ohjaama X-siipinen onnistui laukaisemaan protonitorpedot Kuolemantähden ilmastointiaukkoon ja tuhoamaan taisteluaseman. Myöhemmin Wedge Antillesin ohjaama X-siipinen auttoi Millennium Falconia tuhoamaan toisen Kuolemantähden Endorin taistelussa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ominaisuudet

  • Pituus 12,5 metriä
  • Huippunopeus avaruudessa: 3700 g
  • Huippunopeus ilmakehässä: 1050 kilometriä tunnissa
  • Miehistö: yksi lentäjä ja yksi R2-droidi
  • Aseistus: neljä laserkanuunaa ja kymmenen protonitorpedoa

Lähteet

  1. X-wing fighter starwars.com. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.