Promatsiini

Promatsiini (kauppanimi Sparine) fentiatsiineihin kuuluva, nykyisin harvoin käytetty ja useissa maissa markkinoilta poistunut tyypillinen antipsykoottinen lääke eli neurolepti.

Promatsiini
Promatsiini
Promatsiini
Systemaattinen (IUPAC) nimi
N,N-dimetyyli-3-(10H-fenotiatsin-10-yyli) propan-1-amiini
Tunnisteet
CAS-numero 58-40-2
ATC-koodi N05AA03
PubChem 4926
DrugBank APRD00358
Kemialliset tiedot
Kaava C17H20N2S 
Moolimassa 284,42 g/mol
Farmakokineettiset tiedot
Hyötyosuus 8–24 %
Proteiinisitoutuminen 94 %
Metabolia  ?
Puoliintumisaika 24 h
Ekskreetio  ?
Terapeuttiset näkökohdat
Raskauskategoria

?

Reseptiluokitus

reseptilääke

Antotapa  ?
Promazin.hydrochlorid. 50 mg. -lääkepakkaus.

Käyttö

Promatsiinia on käytetty skitsofrenian hoidossa, mutta sen ovat suuremmalta osin korvanneet uudemmat antipsykootit, kuten esimerkiksi olantsapiini ja ketiapiini. Promatsiinin ovat korvanneet myös sen johdannaiset levomepromatsiini (Levozin®) ja klooripromatsiini (Klorproman®, Thorazine®) joilla on hyvin samantyyppinen vaikutus kuin promatsiinilla, ne ovat kuitenkin antipsykoottisilta vaikutuksiltaan promatsiinia parempia, esimerkiksi skitsofrenian ja harhojen hoidossa.

Promatsiinia käytetään nykyisin esimerkiksi unilääkkeenä, kuten sen johdannaista levomepromatsiinia, ja esimerkiksi kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien maniavaiheiden hoidossa.

Myynti

Promatsiinia on myyty kauppanimellä Sparine, mutta vähäisen menekin vuoksi kyseisen lääkkeen valmistus on lopetettu. Lääkkeelle on kuitenkin ollut kysyntää, ja nykyisin sitä valmistaa Yliopiston Apteekki ilman tuotemerkkiä nimellä Promazin.hydrochlorid. 50 mg.

Sairaaloissa käytetään myös Prazine 25 mg -tabletteja.[1]

Sivuvaikutukset

Promatsiinilla on pääosin antikolinergisia sivuvaikutuksia, mutta myös ekstrapyramidaalisia sivuvaikutuksia esiintyy. Promatsiini on myös johdannaistensa tavoin yliannoksina, ja erityisesti alkoholin kanssa, hyvin myrkyllinen lääkeaine.

Lähteet

Viitteet

  1. Prazine, Promazine (N05aa03), Also Known As: Sparine OnlineDoctorCheckup.com. Arkistoitu 31.5.2019. Viitattu 11.6.2019.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.