Projektipäällikkö
Projektipäällikkö tarkoittaa projektinhallinnan ammattilaista, esimerkiksi työprojektin johtajaa tai vastuuhenkilöä. Projektipäällikkö on vastuussa projektin tavoitteiden saavuttamisesta. Hän ei yleensä osallistu projektin varsinaisten tehtävien tekemiseen, vaan projektipäällikön pääasialliset tehtävät ovat yleensä selkeiden ja saavutettavien projektitavoitteiden määrittely, projektin vaatimusmäärittely, kommunikointi sidosryhmien välillä, eri osapuolten yhteistyön varmistaminen sekä projektin ajan, kustannusten ja laadun valvonta. Usein projektipäällikkö myös toimii asiakkaan edustajana.
Projektipäällikkö vastaa projektisuunnitelman laatimisesta ja projektin operatiivisesta johtamisesta hyväksytyn projektisuunnitelman mukaan. Projektipäällikkö ohjaa projektiryhmän työskentelyä ja raportoi projektin etenemisestä projektin omistajalle ja ohjausryhmälle.
Eri alojen projektipäälliköitä
Projektipäälliköitä työskentelee monilla aloilla, tyypillisesti esimerkiksi rakennusalalla, arkkitehtuurissa, tietoliikenteessä tai ohjelmistokehityksessä. Projektipäälliköiden koulutustaustat vaihtelevat suuresti. Yleisimpiä ovat tekniikan ja tietotekniikan alan korkeakoulututkinnot.[1]
Ohjelmistokehityksen projektipäällikkö
Ohjelmistokehityksen projektipäällikkö jakaa monet taitonsa ja velvollisuutensa muiden alojen kollegoidensa kanssa. Tavallisten projektinhallinnan tietojen ja taitojen lisäksi ohjelmistokehityksen projektipäälliköllä on usein kokemusta ohjelmistokehityksestä. Monilla ohjelmistokehityksen projektipäälliköillä on tutkintoja tietojenkäsittelytieteestä tai tietotekniikasta, ja he ovat usein työskennelleet alalla ohjelmistoinsinööreinä.
Perinteisesti ohjelmistokehityksen projektipäälliköt ovat käyttäneet raskaampia suunnittelumalleja kuten vesiputousmallia, mutta erityisesti viime aikoina myös ns. ketterät suunnittelumenetelmät kuten DSDM, Scrum ja XP ovat kasvattaneet suosiotaan. Ohjelmistojen tuotantoon liittyvään epävarmuuteen perustuen nämä projektinhallintamenetelmät suosivat ohjelmistokehityksen jakamista pienempiin lyhytkestoisiin vaiheisiin.
Ohjelmistokehityksen projektipäällikön tulisi myös tuntea ohjelmistokehityksen elinkaari, joka yleensä vaatii tietämystä mm. vaatimusmäärittelystä, ohjelmistotuotannosta ja tietokannoista. Tämä on yleensä seurausta yllä mainituista opinnoista ja kokemuksesta, eikä ohjelmistokehityksen projektipäälliköille vielä ole yleisesti hyväksyttyä kelpuutuksen antavaa tutkintoa.
Katso myös
Lähteet
- Projektipäällikkö: Millaisista koulutuksista työhön on tultu? töissä.fi. Viitattu 8.10.2014.
Kirjallisuutta
- Suomen Projekti-Instituutti Oy: Projektitoiminnan kehittäjän pikaopas, Suomen Projekti-Instituutti Oy, Espoo, 2009
- Suomen Projekti-Instituutti Oy: Projektipäällikkö tiimin johtajana -opas, Suomen Projekti-Instituutti Oy, Espoo 2012
- Risto Pelin: Projektihallinnan käsikirja, 5. uudistettu painos, Projektijohtaminen Oy Risto Pelin, Espoo 2008.
- Rainer Jansson, Peter Juselius: Projektiopas Ideasta liiketoimintaan (Arkistoitu – Internet Archive), Tekes, Helsinki 2004.
- Paavo Viirkorpi: Onnistunut projekti - opas kunta-alan projektityöskentelyyn (Arkistoitu – Internet Archive), Suomen Kuntaliitto, Helsinki, 2000.
- Richard Murch: IT-projektinhallinta, Edita Publishing Oy, Helsinki 2002.
Aiheesta muualla
- Project Management Institute (englanniksi)
- Projektiyhdistys
- IPMA International Project Manangement Association (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
- Projektijohtamisen sanasto, Suomen Projekti-Instituutti Oy, 2012