Princetonin yliopisto

Princetonin yliopisto New Jerseyssä Yhdysvalloissa on vuonna 1746 perustettu, Yhdysvaltojen neljänneksi vanhin yliopisto.[1] Sitä arvostetaan etenkin poliitikkojen, arkkitehtien ja teknisen alan oppilaitoksena.

Princetonin yliopisto
Princeton University
Motto Dei sub numine viget
Perustettu 1746
Tyyppi Yksityinen
Säätiön varat 13 miljardia dollaria
Rehtori Shirley M. Tilghman
Henkilökunta 1 103
Opiskelijoita 4 635
Jatko-opiskelijoita 1 975
Sijainti Princeton, New Jersey
Yhdysvallat
Kampus Lähiö, 600 eekkeriä
Maskotti Tiikerit
Sivusto www.princeton.edu

Tutkimusaloista näkyvimpiin nousi fysiikka, nykyisin muun muassa plasmafysiikka, kun Albert Einstein päätyi toisen maailmansodan jälkeen professoriksi Princetoniin. Princeton kuuluu Yhdysvaltojen Ivy Leagueksi kutsuttujen eliittiyliopistojen joukkoon. Princeton on yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista yliopistoista ja neljänneksi rikkain yliopisto maailmassa noin 16 miljardin dollarin omaisuudella.[2] Princeton sijoittuu usein kärkitiloille maailman yliopistojen välisissä vertailuissa.[3][4][5]

Muista Ivy League -yliopistoista Princeton eroaa maineeltaan siinä, että se panostaa myös perustutkinto-opiskelijoihin. Siellä voi suorittaa alemman tutkinnon sekä luonnontieteissä ja teknologiassa (B.S.E) että humanistisella puolella (B.A).

Princetonin Blair Hall.

Princeton eroaa muista yliopistoista myös siten, että sillä ei ole esimerkiksi lääketieteellistä, oikeustieteellistä eikä kauppatieteellistä tiedekuntaa. Princeton painottaa muun muassa teknologiaa, luonnontieteitä ja humanistisia tieteitä.

Princetonin arvostetuin ja kuuluisin yksikkö on Woodrow Wilson School of Public and International Affairs, joka valmistaa oppilaita julkisiin ja kansainvälisiin tehtäviin.

Princetonin yliopistoa on perinteisesti pidetty hyvin valikoivana ja elitistisenä oppilaitoksena, johon aiemmin hyväksyttiin vain valkoihoisia, ei juuri edes juutalaisia. 2010-luvulla yliopisto on avannut oviaan ja yli kolminkertaistanut liittovaltion Pell Grant -apurahan turvin opiskelevien vähävaraisten lahjakkuuksien osuuden opiskelijavalinnoissa. Vuonna 2007 valmistuneiden joukossa heitä oli 6,5 prosenttia, vuonna 2017 valmistuneiden 15 prosenttia ja vuonna 2017 aloittavien joukossa 21 prosenttia.[6]

Lähteet

  1. About Princeton: Overview princeton.edu. Viitattu 31.7.2012.
  2. Prnceton University hus.org
  3. National University Rankings (Arkistoitu – Internet Archive) US News
  4. The World University Rankings 2011-2012 Times
  5. Akateeminen mestaruussarja[vanhentunut linkki] Suomen Akatemia 2008
  6. Leonhardt, David: Princeton — Yes, Princeton — Takes On the Class Divide The New York Times. 30.5.2017. (vaatii tilauksen)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.