Prang
Prang on khmeriläisessä ja thaimaalaisessa uskonnollisessa rakennustaiteessa esiintyvä tornimainen rakennelma, joka sijaitsee temppelin tai watin cellan yläpuolella. Prang on hindulaisen mytologian jumalten asuinpaikan Meru-vuoren vertauskuva[1].
Khmerien prang muistuttaa ulkomuodoltaan porrastettua kukkanuppua, jonka edessä on yleensä itään katsova eteishalli, mandapa. Cellassa, joka on pieni huone prangin uumenissa, oli hindulaisen jumalan, Shivan, Vishnun tai Brahman kuva. Suurissa temppeleissä, kuten Angkor Watissa, prangeja saattaa olla useita, joista yksi on muita hallitsevampi keskusprang.
Sukhothain ja Ayutthayan kuningaskunnissa prangista kehittyi suippo, maissintähkää muistuttava torni, jonka cellaan noustiin jyrkkiä portaita pitkin, eikä sen edustalla enää ollut varsinaista eteishallia. Siamilaisessa prangissa eteishallista oli enää jäljellä symmetrisesti prangin jokaiselle neljälle sivulle upotetut nissimäiset syvennykset, joissa saattoi olla Buddhan kuvapatsaita.
Khmeriläinen ja siamilainen prang eroavat rakennusmateriaaliltaan: khmeriläinen prang rakennettiin hiekkakivestä tai lateriitista, kun taas Thaimaassa käytetään tiiltä, joka verhotaan stukkokerroksella. Tunnetuimpia esimerkkejä siamilaisesta prangista on Wat Arunin Chao Phraya -jokea siluetillaan dominoiva torni Bangkokissa.
Lähteet
Aiheesta muualla
- Prang temppeliarkkitehtuurissa(englanniksi)