Potpuri

Potpuri (ransk. pot pourri) eli sävelmäkooste tai sävelmäketju tai medley, on musiikillinen termi, joka tarkoittaa musiikkiesitystä eli laulua, joka koostuu lyhyin välikkein yhteenliitetyistä suosittujen laulujen osista.[1][2]

Potpurin käyttö

Useimmiten potpuria käytetään yhtyeitten tai artistien konserteissa, kun useista kappaleista halutaan soittaa vain osa ja tiivistää esiintymistä yhdistelemällä kaikille tuttuja lauluja tiiviiksi ketjuksi. Levytyksissä potpuri on varsin harvinainen, jos mukaan ei lasketa konserteissa tallennettuja äänitteitä eli live-levyjä. Eräs tunnetuimmista lienee Elvis Presleyn An American Trilogy, jossa hän yhdistää Etelävaltioiden marssilaulun Dixie, negrospirituaalin All My Troubles sekä Pohjoisvaltioiden marssilaulun Battle Hymn of the Republic, luoden näin trilogian Yhdysvaltojen sisällissodasta.

Potpurin tekeminen

Usein potpuria tehdessä valitaan useita samantyyppisiä tai muuten yhteenliittyviä lauluja, esimerkiksi rock-henkisiä lauluja tai joululauluja, jotka halutaan yhdistää. Yleensä laulut transponoidaan samaan sävellajiin ja tempoja muutetaan lähemmäs toisiaan, näin saadaan aikaan vaikutelma yhdestä laulusta. Rohkeimmat muusikot saattavat jopa soittaa päällekkäin joitakin laulun osia, esimerkiksi laulaa toisen laulun sanoja toisen laulun säestyksen päälle. Tällöin saadaan aikaan joskus hienoja ja yllättäviä yhdistelmiä.

Eräitä potpureita

Suomessa muun muassa Juice Leskinen ja Frederik ovat esittäneet konserteissaan potpureja kappaleistaan.

Yhdysvaltalainen komediamuusikko ”Weird Al” Yankovic laittaa perinteenä jokaiselle levylleen yhden potpurin, joka sisältää sanoituksia useista suosituista pop- ja rock-kappaleista. Yankovicin potpureissa on erikoispiirteenä se että hän muuttaa musiikin polkkatyyliseksi haitarin säestyksellä.

Katso myös

Lähteet

  1. Eräs potpurin nimitys on myös ”sävelmäsalaatti”, Vornanen, Rauni: Sano se suomeksi. WSOY, 1973.
  2. Eskola, Matti & Kaurinkoski, Tuula & Turtia, Kaarina: Sivistyssanakirja: 19000 hakusanaa, s. 577. 8. painos. Savonlinna: Informaatiokirjakauppa, 1998. ISBN 952-90-1706-5 Viitattu = 17.12.2017.
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.