Portteri
Portteri tai porter on tumma pintahiivaoluttyyppi, joka on tehty paahdetuista maltaista. Nimen alkuperän on väitetty juontuvan kantajista (engl. porter), jotka joivat täyttävää olutta työpäivän ohessa osittain ravinnoksi. Toinen juonne nimelle on, että Hollannissa juotiin poorteriksi kutsuttua olutta. Suosittuja porter-merkkejä ovat muun muassa yhdysvaltalainen Anchor Porter ja englantilainen Fullers London Porter.
Etymologia
Sanan porter epäillään tulevan sanasta kantaja (apumies), joka toi portteria torimyyjille 1700-luvulla.[1]
Historia
Porter syntyi 1700-luvun alussa Britanniassa. Sen kehittäjänä pidetään Ralph Harwoodia. Se oli ensimmäinen teollisesti pantu olut. Portterien historian alkuaikoina se sekoitettiin muista oluista. Yleisesti hyväksytyn teorian mukaan se oli alun perin erityisesti torikauppiaiden suosiossa. Sitä vietiin Britanniasta muun muassa Baltiaan, jossa on edelleen porterpanimoja. Laivamatkojen aikana hiiva käytti jäämäsokerin alkoholiksi. Tämän takia balttilaisissa porttereissa on tyypillisesti korkeampi uutepitoisuus. Toinen merkittävä alue oli Irlanti, jossa se on edelleen erityisesti työväenluokan suosiossa. Suosioon se nousi erityisesti 1800-luvulla. 1800-luvun lopussa suurin osa kulutetusta oluesta oli portteria. mutta katosi suurilta osin maailmansotien välissä. Portteria pantiin vuoteen 1973 asti Irlannissa. 1970-luvun lopulla kaksi brittiläistä panimoa Penrhos ja Timothy Taylor aloittivat uudestaan portterin panemisen.
Valmistus ja ominaisuudet
Alun perin porterin kantavierteen ominaispaino oli noin 1070, mutta nykyään se on noin 1040-50. Porter on väriltään tyypillisesti musta, melkein läpinäkymätön. Jotkut portterit ovat tummanruskean sävyisiä. Portteri maistuu yleensä hieman kahvimaiselle ja hedelmäiselle. Kahvimainen maku johtuu maltaiden paahtamisesta ja hedelmäisyys pintahiivan käytöstä. Verrattuna samantyyppiseen dry stouttiin sen maku ei ole niin täyteläinen: tämä johtuu pidemmälle menneestä käymisestä. Nykyaikainen portteri voi olla hieman kitkerää. Vaikka portteri on tavallisesti pintahiivaolut, on olemassa myös pohjahiivoilla porttereita panevia panimoita. Porterin alkoholipitoisuus on 4-9 til-%.[1][2]
Tunnettuja porttereita
Tunnettuja portervalmistajia ovat muun muassa brittiläiset Malton, Fuller’s ja Samuel Smith. Yhdysvaltalaisia tunnettuja valmistajia ovat esimerkiksi Hill Farmstead Brewery ja Sierra Nevada Brewing. Suomalaisista panimoista Sinebrychoffin portteri lienee[4] tunnetuin suomalainen portteri.[2][5]
Lähteet
- Michael Jackson (suom. Mikko Monttonen, Kari Ylänne, Sari Eliander): Suuri olutkirja. Jyväkylä: Gummerus, 1988. ISBN 951-20-3639-8.
- Juha Kuokkanen, Antero Rohkea: Olutta ja Vähän Siideriä. Vantaa: Tummavuoren Kirjapaino Oy, 2001. ISBN 951-9185-23-2.
Viitteet
- Jackson (1988) s.157-159
- Kuokkanen & Rohkea s. 32
- Porter: The Entire History Anchor Brewing. Viitattu 2.11.2015. (englanniksi)
- K. Florian Klemp: Big Baltic Porter 1. maaliskuuta 2008. All About Beer. Viitattu 2.11.2015. (englanniksi)
- What The Hell Is A Porter? beeradvocate.com. Viitattu 2.11.2015. (englanniksi)