Porkkanakemppi

Porkkanakemppi (Trioza apicalis) on Suomessa porkkanan hankalin hyönteistuholainen. Se on aikuisena noin kolme millimetriä pitkä vihreä tai porkkanankeltainen pitkäsiipinen hyönteinen. Sen etusiivet ovat suuret ja läpikuultavat. Porkkanakempin talvehtineet aikuiset ovat ensin keväällä porkkanankeltaisia, mutta muuttuvat vihreiksi imettyään ravintoa kasveista. Porkkanakempin munat ovat valkoisia sukkulanmallisia ja alle millin mittaisia. Munista kuoriutuvat toukat ovat soikeita, litteitä, keltaisia ja lähes liikkumattomia. Täysikokoisina toukat ovat 1,7–2,1 mm pitkiä. Aikuinen porkkanakemppi talvehtii kuusen oksilla neulasten tyvellä ja saapuu porkkanapelloille usein kesäkuun puolivälissä.

Porkkanakemppi
Uhanalaisuusluokitus
Suomessa:

Elinvoimainen [1]

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Nivelkärsäiset Hemiptera
Alalahko: Kirvansukuiset Sternorrhyncha
Yläheimo: Kempit Psylloidea
Heimo: Psyllidae
Suku: Trioza
Laji: apicalis
Kaksiosainen nimi

Trioza apicalis
Förster, 1848

Katso myös

  Porkkanakemppi Wikispeciesissä

Viljelmillä porkkanakempin esiintymisen tarkkailuun käytetään keltaisia liima-ansoja. Porkkanakempin torjuntaan sopivat pyretroidit. Luomupelloilla torjuntaan voidaan käyttää kasvuston alkuvaiheessa harsoja ja myös luonnon pyretriiniä.

Porkkanakempin voi sekoittaa koiranputkikemppiin (Trioza anthrisci), sillä ne muistuttavat ulkonäöltään toisiaan. Lajit pystyy erottamaan toisistaan lähinnä vain sukupuolielimissä olevien erojen perusteella. Myös muut Trioza-suvun lajit ovat vaikeita erottaa varmasti toisistaan.

Lähteet

  1. Anders Albrecht, Heidi Viljanen, Pasi Sihvonen: Trioza apicalis Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.