Porin ortodoksinen kirkko

Porin ortodoksinen kirkko eli Pyhän Apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko on vuonna 2002 valmistunut ortodoksinen kirkko, joka sijaitsee Porissa Käppärän kaupunginosassa. Tiilirakenteisen kirkon on suunnitellut arkkitehti Matti Porkka. Porin ortodoksinen kirkko on pyhitetty Johannes Teologin eli evankelista Johanneksen muistolle.

Pyhän Apostoli ja evankelista Johannes Teologin kirkko
Sijainti Maantiekatu 46, Pori
Koordinaatit 61°29′08.7″N, 021°45′39.8″E
Seurakunta Tampereen ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 2002
Suunnittelija Matti Porkka
Materiaali tiili
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Historia

Porin seudulla on ortodokseja noin 300. He ovat pääosiin siirtokarjalaisia tai heidän jälkeläisiään ja kuuluvat Tampereen ortodoksisen seurakunnan alaisuuteen. Ensimmäisen kerran ortodoksisen kirkon rakentamista suunniteltiin Poriin jo sotien jälkeen, mutta hanke toteutui vasta 2000-luvun alussa.[1] Ennen omaa kirkkoa Porin ortodoksisella yhteisöllä oli käytössään V kaupunginosassa sijainnut rukoushuone, jonka tiloissa nykyään toimii Porin venäläinen ortodoksinen kirkko. Porin ortodoksisen kirkon vihki Helsingin metropoliitta Ambrosius 29. syyskuuta 2002. Tilaisuudessa olivat paikalla myös muun muassa arkkipiispa Leo sekä kulttuuriministeri Kaarina Dromberg.[2]

Sisustus, pyhäinjäännökset ja kellot

Porin ortodoksisen kirkon ikonostaasi on Margit Linnun maalaama ja sen muista ikoneista on vastannut Harri Stefanius.[1] Kirkkoon ortodoksisen tradition mukaan sijoitetut pyhäinjäännökset ovat 1600-luvulla eläneen kreikkalaisen marttyyrimunkin luunsiruja ja ne ovat peräisin Ateenan lähistöllä sijaitsevasta Dau Pentelin luostarista.[2] Porin ortodoksisen kirkon kellot on valettu Venäjällä Voronežin kaupungissa. Messingin ja tinan seoksesta valmistettuja kelloja on kaikkiaan kahdeksan, joista suurin painaa 640 kiloa ja pienin noin seitsemän kiloa.[3]

Lähteet

  1. Holstikko-Ojanen, Eliisa: "Porin ortodoksinen kirkko pyhitetään Johannes Teologille", Satakunnan Kansa 26.9.2002. Viitattu 8.6.2014.
  2. Ahonen, Hannamari: "Porin seudun ortodoksien kauan kaipaama kirkko vihittiin", Satakunnan Kansa 30.9.2002. Viitattu 8.6.2014.
  3. Nikka, Anne: "Uusissa kirkonkelloissa kaikuu vanha hengellinen perinne", Satakunnan Kansa 23.9.2002. Viitattu 8.6.2014.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.