Polkupyörän jarrujärjestelmä
Polkupyörän jarrujärjestelmä koostuu jalka- ja käsijarruista. Jarrun rakenne riippuu polkupyörän käyttötarkoituksesta. Maantiepyörissä on yleensä kevyet, niin sanotut sivuvetojarrut, kun taas maasto- ja hybridipolkupyörissä käytetään tehokkaampia V-jarruja tai usein myös levyjarruja.[1]
Yleinen polkupyörissä käytetty jarrutyyppi on vaijereilla toimiva vannejarru. Vannejarrussa jarrupala puristetaan polkupyörän vannetta vasten. Vannejarruista yleisin on niin sanottu V-jarru. Aikaisemmin pyörissä käytettiin vipujarruja. Sekä kilpakäyttöön tarkoitetuissa että harrastekäyttöön tarkoitetuissa maastopyörissä käytetään monesti levyjarruja. Jarrut voivat olla mekaanisia, jolloin jarrua liikuttaa vaijeri, tai hydraulisia eli nestejarruja. Rullajarruissa jarrumekanismi on navan sisällä. Näitä jarruja käytetään ohjaustangossa olevilla kahvoilla.
Pyörän takanavan sisään rakennetut jarrut, rumpujarrut, ovat yleisiä varsinkin vaihteettomissa pyörissä. Rumpujarruissa jarrutus tapahtuu polkemalla taaksepäin.
Suomen lain mukaan polkupyörässä tulee olla ainakin yksi tehokas jarrulaite. Pyörässä, jossa on enemmän kuin kaksi vaihdetta, sekä tavarankuljetukseen tarkoitetussa tai perävaunulla varustetussa polkupyörässä tulee olla kaksi erillistä tehokasta jarrulaitetta.[2]
- Rumpujarru näytteillä kuori auki leikattuna.
- U-jarru
- V-jarru ja sen osat.
- Cantilever-jarru on cyclocross- ja retkipyörissä yleinen jarrutyyppi.
Katso myös
Lähteet
- Polkupyörän rakenne Polkupyoraily.net. Viitattu 19.1.2012.
- Liikenne- ja viestintäministeriön asetus kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen sekä nelipyörien rakenteesta ja varusteista 19.12.2002/1250 Finlex. Finlex. Viitattu 2.8.2012.