Pohjois-Amerikka-sumu

Pohjois-Amerikka-sumu (NGC 7000 tai Caldwell 20) on emissiosumu, joka sijaitsee Joutsenen tähdistössä lähellä sen kirkkainta tähteä Denebiä. Nimensä se on saanut siitä, että se muistuttaa muodoltaan Pohjois-Amerikkaa siten, että sen keskelle työntyvä tumma alue vastaa Meksikonlahtea.

Pohjois-Amerikka-sumu

Pohjois-Amerikka-sumu ja Pelikaanisumu
Historia
Löytäjä William Herschel
Löytöpäivä 1786
Muut nimet Caldwell 20, NGC 7000
Ominaisuudet
Tyyppi Emissio- ja heijastussumu
Etäisyys 2 200 ± 100 valovuotta
Koko -
Havaitseminen
Tähdistö Joutsen
Rektaskensio 20 h 59,3 min
Deklinaatio 44° 31,7'
Suhteellinen kirkkaus +4,0m

Yleistä

Pohjois-Amerikka-sumu on laaja, ja sen näennäinen läpimitta on noin kuusi astetta, huomattavasti suurempi kuin täydenkuun, mutta sen kirkkaus on niin vähäinen, ettei sitä yleensä voi nähdä paljain silmin. Taivaan ollessa tarpeeksi pimeä se näkyy hyvin kiikarilla tai kaukoputkella, jossa on tarpeeksi laaja näkökulma (noin 3°), ja tällöin se näkyy sumuisena taustaansa valoisampana alueena. UHC-suodattimen avulla, joka suodattaa pois tiettyjä näkyvän valon aallonpituuksia, sen voi nähdä ilman kaukoputkeakin. Sumun ominainen muutos ja varsinkin sen vedyn Hα-emissioviivan aiheuttama punertava väri ovat havaittavissa vain sitä esittävissä valokuvissa.

Pohjois-Amerikka-sumu ja sitä lähellä sijaitseva Pelikaanisumu (IC 5070) ovat osia samasta ionisoituneen vedyn muodostamasta tähtienvälisestä pilvestä. Sumun ja Maan välissä on tähtienvälisen pölyn peittämä alue, joka absorboi sen takana sijaitsevien tähtien ja tähtisumujen valon ja saa tällä tavoin aikaan, että sumu näkyy sen muotoisena kuin se näkyy. Tähtisumun etäisyyttä ei tarkoin tunneta eikä myöskään, mikä tähti saa vedyn ionisoitumaan niin, että se lähettää valoa. On arveltu, että tämän saisi aikaan Deneb. Jos tämä pitää paikkansa, sumu on noin 1800 valovuoden päässä ja sen todellinen läpimitta on noin 100 valovuotta.

Pohjois-Amerikka-sumun löysi William Herschel Englannin Sloughissa 24. lokakuuta 1786.

Kuvia

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.