Pohjantuoksusimake

Pohjantuoksusimake eli pohjansimake (Anthoxanthum nipponicum, syn. A. odoratum subsp. alpinum ja A. alpinum) on pohjoinen simakelaji.[1] Aiemmin sitä on pidetty myös tuoksusimakkeen (Anthoxanthum odoratum) alalajina.

Pohjantuoksusimake
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Pooideae
Suku: Simakkeet Anthoxanthum
Laji: nipponicum
Kaksiosainen nimi

Anthoxanthum nipponicum
Honda

Synonyymit
  • Anthoxanthum alpinum Á.Löve & D.Löve
  • Anthoxanthum odoratum subsp. alpinum (Á.Löve & D.Löve) Jones & Melderis
Katso myös

  Pohjantuoksusimake Wikispeciesissä
  Pohjantuoksusimake Commonsissa

Pohjantuoksusimake muistuttaa paljolti tuoksusimakkeen eteläistä alalajia, eteläntuoksusimaketta (Anthoxanthum odoratum subsp. odoratum), mutta pohjantuoksusimakkeen lehdet ovat kapeammat ja kukintona oleva röyhy on yleensä harvempi.[2]

Suomessa pohjantuoksusimaketta kasvaa yleisesti Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun sekä Lapin maakunnissa ja eteläisimmät havainnot ovat Keski- ja Etelä-Pohjanmaalta[3]. Eteläntuoksusimaketta kasvaa yleisesti maan eteläosissa aina Oulun korkeudelle asti, joskin sitä on havaittu myös Lapista aina Savukoskea ja Enontekiötä myöten[4].

Lähteet

  1. Suomen Lajitietokeskus: Pohjantuoksusimake (Anthoxanthum nipponicum) Viitattu 22.12.2021.
  2. Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Vårbrodd (Anthoxanthum odoratum) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 28.6.2017. (ruotsiksi)
  3. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Pohjantuoksusimake (Anthoxanthum alpinum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 28.6.2017.
  4. Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Eteläntuoksusimake (Anthoxanthum odoratum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 28.6.2017.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.