Plataanit

Plataanit (Platanus) on plataanikasveihin kuuluva suku, jossa on määrittelytavasta riippuen kymmenisen lajia. Luontaisena plataanipuita kasvaa Kaakkois-Euroopassa, Pohjois- ja Väli-Amerikassa sekä Aasiassa.[2]

Plataanit
Puistoplataani (Platanus × hispanica)
Puistoplataani (Platanus × hispanica)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Proteales
Heimo: Plataanikasvit Platanaceae
Suku: Plataanit Platanus
L.[1]
Katso myös

  Plataanit Wikispeciesissä
  Plataanit Commonsissa

Plataanit ovat kesävihantia isoja puita (25–30 m), joiden lehdet muistuttavat vaahteroiden (Acer) lehtiä.[3] Puhjetessaan lehdet ovat karvaisia, mutta muuttuvat pian kaljuiksi ja kiiltäviksi. Plataanien vuosikasvaimet ovat lyhytkarvaisia. Syksyllä sen lehdet muuttuvat vaaleanruskeiksi. Plataanien lyhyehkö runko kasvaa järeäksi, ja se voi olla halkaisijaltaan jopa neljä metriä. Puhtaanvihreissä lehdissä (18 cm) on kolme liuskaa, jotka edelleen ovat terävästi liuskahampaisia. Punertavat emikukat muodostavat pallomaisia, oksista riippuvia yksineuvoisia kukintoja. Myöhemmin ne muuttuvat piikkisiksi pallopähkylöiksi (2,5 cm).

Plataanit on helppo tunnistaa kaarnastaan, joka luo mielikuvan armeijan maastopuvun kuvioinnista. Se on harmahtavanruskeaa ja hilseilee runsaasti. Tällöin runkoon muodostuu laajoja kellertäviä laikkuja ja punertavia täpliä.[2]

Etelä- ja Keski-Euroopassa puistoplataani (Platanus hybrida, syn. Platanus × acerifolia, Platanus × hispanica) on suosittu katu- ja puistopuu. Sitä kasvatetaan myös huonekalu- ja viilupuuksi.[4] Tieteellisen nimensä mukaisesti sitä pidetään pohjoisamerikkalaisen lännenplataanin (Platanus occidentalis) ja idänplataanin (Platanus orientalis) risteymänä. Puistoplataani sietää hyvin leikkausta ja muotoilua sekä kaupunkien saasteita. Se on hyvin pitkäikäinen ja se kestää myös hyvin myrskyjä ja tauteja. Juuri nämä seikat lisäävät sen suosiota kaupunkipuuna. Lehdeltään matalaliuskainen lännenplataani on Euroopassa harvinainen puu, mutta idänplataania on paljon istutettuna Välimeren maissa. Suvun lajeista ainoastaan vietnamilainen kerrinplataani (Platanus kerrii) on ainavihanta. Suomessa plataanit eivät menesty.

Lajeja

  • Platanus chiapensisMeksikon kaakkoisosissa
  • Platanus gentryi – Meksikon länsiosissa
  • Platanus × hispanica (syn. P. × acerifolia eli P. occidentalis × orientalis) – puistoplataani, viljelty alkuperä
  • Platanus kerriiVietnamissa
  • Platanus mexicana – Meksikon koillis- ja keskiosissa
  • Platanus oaxacana – Meksikon eteläosissa
  • Platanus occidentalis – lännenplataani eli amerikanplataani, Pohjois-Amerikan itäosissa
  • Platanus orientalis – idänplataani, Euroopan kaakkoisosissa, Aasian lounaisosissa
  • Platanus racemosaKaliforniassa
  • Platanus rzedowskii – Meksikon itäosissa
  • Platanus wrightii – Meksikon pohjoisosissa, Arizonassa, New Mexicossa

Lähteet

  1. itis
  2. Botany of plane trees 2007. Plane trees of London. Viitattu 18.6.2009. (englanniksi)
  3. Pieni tietosanakirja
  4. Puukeskus
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.