Plantaarifaskiitti
Plantaarifaskiitti tarkoittaa kantapohjan etu-sisäreunalla kuormittaessa esiintyvää kiputilaa. Kyse on yleensä jalkapohjan jännekalvon kroonisesta ylirasituksesta johtuvasta kiputilasta. Tilaa kutsutaan myös insertiotendiniitiksi, koska jos jännekalvon kiinnityskohta on paksuuntunut, se voi näkyä röntgenkuvassa ”luupiikkinä”. Tämä ei kuitenkaan ole oikea syy vaan seuraus, kun kipukohtaan vähitellen kertyy kalkkia. [1]
Plantaarifaskiitti on melko pitkäkestoinen ja rajoittaa usein sairastuneen liikkumista. Hoidossa voidaan turvautua esimerkiksi tukipohjallisiin tai venytysharjoituksiin.[2] Osalla potilaista sairaus pitkittyy entisestään. Kipu voi myös levitä.[3] Yölastoja suositellaan käytettäväksi, mikäli kipua on erityisesti aamuisin.
Plantaarifaskiitin voi laukaista esimerkiksi rasitus, ylipaino, pitkäaikainen seisominen sekä erityisen kovalla pinnalla liikkuminen.[2] Paras hoitokeino on High- load Strength training- harjoittelu. Pehmustetut kantapääpohjalliset tai ilmatyynyside voi myös auttaa.
Lähteet
- Selkäkuntoutus
- Plantaarifaskiitti
- WCB Alberta: Plantar Fasciitis - P2.1 (Arkistoitu – Internet Archive)