Pirun merta

Pirun merta on suomalaisen heavy metal -yhtyeen Kilven viides studioalbumi, joka julkaistiin 7. lokakuuta 2009. Albumi on yhtyeen ensimmäinen ilman kosketinsoittaja Juha "Kukkis" Kukkolaa. Kitaristi Pete Kilven mukaan uutta kosketinsoittajaa ei edes harkittu vaan yhtye halusi muuttaa tyyliään [2]. Albumi onkin huomattavasti kitaravetoisempi kuin mikään aikaisemmista ja sanoitukset ovat synkempiä.lähde?

Pirun merta
Kilpi
Studioalbumin tiedot
 Äänitetty  2009
 Studio  Rockroom-studio, Lieto
 Julkaistu 7. lokakuuta 2009
 Tuottaja(t) Pete Kilpi
 Tyylilaji heavy metal
 Kesto 39.40
 Levy-yhtiö KillBee
Listasijoitukset

Suomen virallinen lista: 37.[1]

Kilven muut julkaisut
IV
2008
Pirun merta
2009
Juggernautti
2015

Kilpi jäi keikkatauolle 11. lokakuuta 2008 voidakseen keskittyä paremmin tulevan albumin kirjoittamiseen ja äänittämiseen. Keikkatauko päättyi ensimmäisen singlen, Viinapirun, aikoihin 18. huhtikuuta 2009. Pirun mertaa seurannut Kilven kiertue päättyi 18. syyskuuta 2010.lähde?

Yhtye julkaisi albumin odotettua aikaisemmin kitaristi Pete Kilven siirryttyä takaisin yhtyeen pääsäveltäjäksi. Kitaristi vetäytyi henkilökohtaisiin syihin vedoten neljännen albumin kirjoitusaikoihin kappaleiden kirjoittamisesta lähes täydellisesti, mutta palasi yllättävän nopeasti.[2] IV-albumilla hän otti osaa vain yhden kappaleen säveltämiseen, kun taas Pirun merta -albumilla Pete Kilpi sävelsi tai oli mukana säveltämässä viittä kappaletta kymmenestä.lähde?

Albumilta julkaistiin kaksi singleä, 22. huhtikuuta 2009 "Viinapiru" ja 24. helmikuuta 2010 "Käännetään maailma". Viinapirusta julkaistiin singlen yhteydessä myös musiikkivideo, joka on ollut julkaisustaan asti nähtävissä Kilven MySpace-sivulla.lähde?

Albumi nousi julkaisuaan seuraavalla viikolla Suomen virallisen albumi-listan sijalle 37, mutta putosi sieltä seuraavalla viikolla.[1]

Tyyli

Pirun merta on raskain Kilven julkaisema albumi, joka on lähellä esim. Acceptin ja Judas Priestin tyyliä. Tärkein syy tyylin muutokseen oli todennäköisesti kosketinsoittaja Juha Kukkolan jättäytyminen yhtyeestä. Lisäksi kappaleet sisältävät Kilvelle poikkeuksellisen raskaita ja lähes laahaavia riffejä, kuten ”Kyykäärmeenpää”. Myös vokalisti Taage Laihon laulu on huomattavasti aiempaa aggressiivisempaa ja lähempänä murinaa, kuten kappaleessa "Viinapiru". Laihon kirjoittamat sanoitukset käsittelevät mm. maailmaa tuhoavaa ihmistä (Katalat ihmiset ja Pahan Ilman Linnut), ja menetettyä rakkautta (Rakkaudessa rakkaudeton). Poikkeuksena synkkään tyyliin ovat humoristiset "Viinapiru" ja "Hoitaja".lähde?

Tyylin muutos aiheutti pääasiassa positiivisia reaktioita kuulijakunnassa, joka oli pitänyt edellistä albumia lievänä pettymyksenä.lähde? Noisen Lauri Nieminen antoi albumille neljä tähteä viidestä sanoen: ”Viides albumi (Pirun merta) on yhtyeen raskain ja jatkaa edellisen levyn viitoittamalla tiellä, nostaen bändin kiistatta yhdeksi kotimaan melodisen hevin kärkinimistä. Biisimateriaali on tarttuvaa ja monipuolista, laulupuolella tarjoillaan paikka paikoin myös murinaa melodisen vokalisoinnin lisäksi"[3]. Tämän lisäksi esimerkiksi Imperiumin Mape Ollila antoi albumille seitsemän tähteä kymmenestä [4], ja Mestan J.A. Kaunisto 3,5 tähteä viidestä [5].

Kappaleet

Kaikki kappaleet säveltänyt Kilpi sekä sanoittanut Taage Laiho, ellei toisin mainittu.

  1. Katalat ihmiset 4.05 (P. Kilpi)
  2. Viinapiru 3.02 (P. Kilpi)
  3. Pahan ilman linnut 4.27
  4. Aina kun sä lähdet pois 3.54 (P. Kilpi)
  5. Käännetään maailma 4.31 (A. Summe)
  6. Anteeksi että elän 3.52 (J.Kattelus)
  7. Rakkaudessa rakkaudeton 3.37 (J. Laaksonen)
  8. Uuden ajan mestarit 3.27 (P. Kilpi)
  9. Kyykäärmeenpää 4.27 (J. Laaksonen)
  10. Hoitaja 4.16 (J. Laaksonen)

Kokoonpano

Yhtye
  • Taage Laiho – laulu
  • Pete Kilpi – kitara, taustalaulu
  • Aleksi Summe – kitara, taustalaulu
  • Jussi Kattelus – rummut, taustalaulu
  • Janne Laaksonen – bassokitara, taustalaulu
Tuotanto
  • Mika Isotalo – äänittäjä, miksaaja
  • Mika Jussila – masteroija
  • Markus Nieminen – kannet
  • Anna Korpiaho – valokuvat

Lähteet

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.