Pimen I

Patriarkka Pimen (ven. Патриарх Пимен, 23. heinäkuuta 19103. toukokuuta 1990) toimi Moskovan ja koko Venäjän 15. patriarkkana, Venäjän ortodoksisen kirkon johtajana vuodesta 1971. Hän oli maalliselta nimeltään Sergei Mihailovitš Izvekov (ven. Серге́й Миха́йлович Изве́ков).

Patriarkka Pimen
Moskovan ja koko Venäjän patriarkka.
Edeltäjä Aleksei I
Seuraaja Aleksei II
Henkilötiedot
Syntynyt23. heinäkuuta 1910
Noginsk, Venäjä
Kuollut3. toukokuuta 1990
Moskova, Neuvostoliitto
Muut tiedot
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Bogorodskissa syntynyt Pimen I ryhtyi munkiksi moskovalaisessa luostarissa jo 15-vuotiaana. Hän oli huomiota herättävän kookas: yli kaksimetrinen ja 150-kiloinen, ruumiillisesti erittäin voimakas mies. Samoin hänen äänensä oli erittäin voimakas, selkeä ja kantava.

Pimen:llä oli työtä johtaa kirkkoa virallisesti ateistisessa kommunistimaassa. Siitä huolimatta hän sai useamman tunnustuksen jopa valtion taholta. Tämä johtui hänen taitavasta diplomatiastaan: kotimaassa hän esiintyi aitovenäläisenä isänmaan ystävänä, mutta ulkomaalaisia tavatessaan hän kohteli näitä erittäin ystävällisesti ja myötämielisesti; malliesimerkkinä voinee mainita sen, että kun hän vieraili Suomessa arkkipiispa Paavalin kutsumana keväällä 1974, hän jakoi runsaasti lahjoja: siunauksen häneltä hakeneet saivat kuparisen noin tuuman läpimittaisen ikonin, johon oli taakse merkitty että se oli patriarkan siunaama; samoin kaikki matkaseurueen suomalaiset avustajat - autonkuljettajat, poliisit ja muut - saivat patriarkan sinetillä koristetun kultaisen taskukellon. Samoin useat suomalaiset ortodoksipapit saivat häneltä patriarkan sinetillä varustetun lahjaristin. Patriarkka Pimen onkin vielä vuonna 2009 näitä tunnustuksia ahkerimmin jakanut piispa.

Samoin Kuopion katedraalissa liturgian aikana hän osoitti huomaavaisuutta isäntäänsä kohtaan: hän jätti alttarissa olevan Korkean istuimen tyhjilleen ja asettui kirkkosalissa olevalle erilliselle piispanistuimelle.

Pimen kuoli 79-vuotiaana ja sai seuraajakseen Aleksei II:n.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.