Pimeäfermentaatio

Pimeäfermentaatio on mikrobien aineenvaihduntaa, jossa ei ole valoa tai valo on saatu fotosynteesissä ja on siirrytty seuraavaan vaiheeseen, jossa saatu energia käytetään solun kasvuun.

Pimeäfermentaatiota tapahtuu käymisessä. Pimeäfermentaatiosta käytetään uudempaa nimitystä; Valosta riippumaton reaktio.

Pimeäfermentaatiota tapahtuu nisäkkäillä ruoansulatuskanavassa sekä luonnossa mm. järven pohjasedimentissä. Nämä ovat esimerkkejä metanogeneesistä. Teollinen esimerkki on biokaasulaitos, jossa ilman happea ja valoa bakteerit syövät orgaanista ainetta metaaniksi ja hiilidioksidiksi 4:ssä eri vaiheessa.

Käytännön esimerkki on hiiva ja sen käyttäminen leivonnassa sekä kotikaljan sekä siman valmistuksessa.

Levien kasvussa ja yhteyttämisessä on fotosynteesivaihe sekä valosta riippumaton kasvuvaihe. Tällöin solujen toiminta on sekä valosta riippuvaa että riippumatonta vuorotellen. Levää voikin kasvattaa siten, että se saa valoa ja jatkaa kasvua esimerkiksi kasvunestettä sekoittamalla läpinäkyvän säiliön reunalle ja taas keskiosiin.

Lähteet

  • Tampereen teknillinen yliopisto: "Mikrobiologia I" , 2013, sivu 75.

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.