Permakulttuuri
Permakulttuuri tarkoittaa maatalouden ja puutarhanhoidon ekosysteemien suunnittelua ekologisesti kestäviksi ja pyrkimystä omavaraiseen ruuantuotantoon. Englanninkielinen käsite permaculture tuli alun perin sanoista permanent agriculture, pysyvä maanviljely, mutta se on levinnyt siitä muillekin suunnittelun osa-alueille, ja nykyisin lyhenne tulkitaan perma = kestävä + kulttuuri. Permakulttuuri on kokonaisvaltainen suunnittelufilosofia, joka kattaa puutarhan, arkkitehtuurin, ekologian, jopa rahanhallinnan ja yhteisösuunnittelun.lähde?
Maanviljelyssä tavoitteena oli kehittää sellaisia viljelymenetelmiä, jotka eivät vuosikymmenienkään mittaan kuluta maaperää viljelykelvottomaksi esimerkiksi ravinteiden riiston, tiivistymisen tai eroosion kautta. Ajatusta kehittelivät nykymuotoon alkuperäiskansojen opeista australialaiset Bill Mollison ja David Holmgren 1970-luvun puolivälissä. Sepp Holzer Itävallan vuoristossa on myös ollut permakulttuurin edelläkävijä jo vuosikymmeniä. [1] Permakulttuuri on vastaliike teolliselle maataloudelle ja vihreälle vallankumoukselle.[2]
Perustava etiikka
Permakulttuurissa on kolme pääperiaatetta:[3]
- Earth Care = maapallosta huolehtiminen: luonnosta - maasta, metsästä, vedestä, ilmasta ja kaikista elävistä olennoista - huolehtiminen.
- People Care = ihmisistä huolehtiminen: pidetään huolta omasta itsestä, läheisistä, yhteisöistä lähellä ja kaukana, sekä ihmisistä yleensä.
- Fair Share = reilu jako: kulutukselle ja kasvulle asetetaan rajat, ja ylijäämä palautetaan kiertoon.
Permakulttuuri nyt
1980-luvulla permakulttuurin periaatteet vakiintuivat muuhunkin kuin vain maatalouden suunnitteluun. Nykyisin on useita projekteja, jotka on toteutettu permakulttuurin periaatteita noudattaen. Muun muassa siirtymäliikkeen toimintamallit pohjautuvat permakulttuuriin ja liikkeen perustaja Rob Hopkins on toiminut permakulttuurin opettajana.[4]
Lähteet
- Der Krameterhof - Permaculture in Salzburg (saksaksi)
- Riikka Kaihovaara: Riippumaton puutarha. Teollisen ruoantuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet, s. 14. Helsinki: Vihreä Sivistysliitto, 2012. ISBN 978-952-5078-39-8.
- Mitä permakulttuuri on?, viitattu 25.3.2023. (suomeksi)
- Permaculture Association: Transition Towns, viitattu 23.9.2011. (englanniksi)
Kirjallisuutta
- Lombardini-Riipinen, Chiara & Riipinen, Olli: Aikidoa luonnon kanssa: Johdatus permakulttuuriin. Pinko 1. Helsinki: Vihreä sivistys- ja opintokeskus, 1998. ISBN 952-5078-07-8.
- Hemenway, Toby Gaia's garden : a guide to home-scale permaculture ISBN 978-1-60358-029-8 (englanniksi)
- Riikka Kaihovaara: Riippumaton puutarha - Teollisen ruoantuotannon romahdus ja permakulttuurin perusteet. Vihreä sivistysliitto, 2012. ISBN: 978-952-5078-39-8.
- Ilkka Aula: Permakulttuuriopas, Helsinki : Vihreä Sivistysliitto 2015, ISBN 978-952-5078-46-6
Aiheesta muualla
- Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Permakulttuuri Wikimedia Commonsissa
- Permakulttuuria! Suunnittele pihasi ekologisesti kestäväksi, Yle 27.8.2012
- Outi Tuomela: Permakulttuuri. Sateenkaarisanomat 3/2009.
- Scott London: Permakulttuuri – hiljainen vallankumous. Takku.net 2.11.2009.
- Suomen Permakulttuuriyhdistys
- Nordic Permaculture: https://nordicpermaculture.org/fi/mita-permakulttuuri