Pehr Granstedt

Pehr Granstedt (17641828) oli linnoitusupseeri ja uusklassisen tyylin arkkitehti. Hän syntyi Karlskronassa Ruotsissa. Hän tuli Suomeen Kustaa III:n sotaan linnoitusupseeriksi linnoittamaan Hankoa ja toimi mahdollisesti myös Viaporissa. Hän jäi Suomen sodassa venäläisten vangiksi, miltä ajalta on jäljellä hänen päiväkirjansa sotavankeudesta Venäjällä. Sodan jälkeen hän jäi asumaan Suomeen.

Herttoniemen kartanon päärakennus, joka muutettiin posliinitehtaasta kartanon päärakennukseksi arkkitehti Pehr Granstedtin piirustusten pohjalta 1815

Granstedt suunnitteli nykyisen Presidentinlinnan alkujaan 1814 varakkaan Heidenstrauch-suvun kauppiastaloksi. Valtio osti vuonna 1837 talon Venäjän keisareiden Suomen-palatsiksi, minkä jälkeen sitä muutettiin huomattavasti Carl Ludvig Engelin suunnitelmien mukaan. Granstedt oli 1800-luvun alkupuoliskon merkittävimpiä arkkitehteja Engelin ja Charles Bassin rinnalla.

Granstedtin poika oli arkkitehti Anders Fredrik Granstedt. Granstedtin hauta on säilynyt näihin päiviin saakka Helsingin Vanhassa kirkkopuistossa.[1]

Carl Olof Cronstedtin hautakappeli.
Pohjoisesplanadi 19 vuodelta 1816.

Granstedtin suunnitelemia rakennuksia

Lähteet

  1. Marja Pehkonen: Hauraita muistoja Helsingin hautausmailta, s. 51. Helsingin kaupunginmuseo 2008.

    Aiheesta muualla

    • Leinberg, K. G.:Dagboksanteckningar under rysk fångenskap af Pehr Granstedt (1905)
    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.