Pasiteles

Pasiteles nuorempi (m.kreik. Πασιτέλης, Pasitelēs; 100-luku/1. vuosisata eaa.) oli antiikin kreikkalainen kuvanveistäjä, joka oli kotoisin Etelä-Italian Suur-Kreikasta.[1] Hän työskenteli Julius Caesarin aikana Roomassa[1][2] ja sai Rooman kansalaisoikeuden vuonna 88 eaa. Pasiteles on tunnettu savimalleista ja marmori- ja kulta-norsunluu-, pronssi- ja hopeatöistään. Hänen merkittävin työnsä on Metelluksen temppelin kulta-norsunluinen Juppiterin patsas.[1]

Pasiteles
Πασιτέλης
Oletettavasti Pasiteleen koulukunnan veistos nuorukaisesta, 1. vuosisadan eaa. loppu. Kansallinen arkeologinen museo, Ateena.
Oletettavasti Pasiteleen koulukunnan veistos nuorukaisesta, 1. vuosisadan eaa. loppu. Kansallinen arkeologinen museo, Ateena.
Henkilötiedot
Syntynyt100-luku eaa.
Kuollut1. vuosisata eaa.
Taiteilija
Ala kuvanveistäjä
Taidesuuntaus hellenistinen kuvanveisto
Kuuluisimpia töitä Juppiter

Pasiteleen edustama taiteellinen suunta oli eklektinen. Hän hylkäsi aiemman hellenistisen kuvanveiston barokkimaisuudet ja pyrki töissään yhdistämään luonnontutkimuksen ja varhaisemman, Myronin ja Kalamiksen aikaisen klassisen kreikkalaisen kuvanveiston yksinkertaisuuden. Edustavia töitä ovat hänen oppilaansa Stefanoksen Nuorukaisen patsas Villa Albanissa ja tämän oppilaan Menelaoksen Orestes ja Elektra Villa Ludovisissa. Pasiteles kirjoitti Plinius vanhemman mukaan teoksen, josta hän käyttää nimeä Mirabilia opera. Se ei ole säilynyt nykyaikaan, mutta Plinius itse hyödynsi sitä.[1]

Lähteet

  1. Pasiteles, Tietosanakirja, 11, Täydennysosa, palsta 883. Tietosanakirja-osakeyhtiö 1922.
  2. Pasiteles Encyclopedia Britannica (Wikiaineisto). 1911. (englanniksi)

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.