Parsinavetta
Parsinavetta on toinen navetan kahdesta päätyypistä. Parsinavetassa naudat on kiinnitetty parteen, jossa ne seisovat tai makaavat mutta eivät kykene kääntymään ympäri. Lypsylehmät on pääsääntöisesti päästettävä laitumelle kahden kuukauden ajan vuodesta. Toisen tyypin muodostaa pihatto, jossa eläimet liikkuvat vapaasti rakennuksen lattialla tai sen ulkopuolella mutta eivät välttämättä pääse laitumelle.
Parsinavetoiden käyttö on Euroopassa melko harvinaista[1]. Suomessa lypsylehmistä 41 % pidettiin parsinavetoissa vuonna 2016[2].
Eläinsuojelun kannalta
Parsinavetat ovat maailmalla pääsääntöisesti laillisia. Ne on kielletty Alankomaissa, Itävallassa, Norjassa (vanhat navetat 30 vuoden siirtymäajalla[3]) ja Tanskassa.[4] Ruotsissa uusien parsinavetoiden rakentaminen on ollut kiellettyä vuodesta 2007[1].
Suomessa parsinavetat ovat eläinsuojelulain mukaan laillisia. Lain mukaan kaikkien parsinavetassa elävien lehmien on päästävä kesäisin ulos vähintään 60 päiväksi, mutta lakia rikotaan yleisesti.[5] Eläinsuojelujärjestöt ovat vaatineet parsinavetoiden kieltämistä, jotta lehmät voisivat paremmin kyetessään liikkua.[4] Sipilän hallituksen jouluna 2017 julkaistussa lakiluonnoksessa ei kuitenkaan kielletä parsinavettoja[6]. Uuden lain on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2019 alussa. Maa- ja metsätalousministeriö ei aio enää myöntää investointitukea uusien parsinavettojen rakentamiseen tai vanhojen laajentamiseen.[4]
Katso myös
Lähteet
- Tuottajajärjestö jakaa virhetietoa faktana - Animalia ry Animalia ry. 2.6.2017. Arkistoitu 6.6.2017. Viitattu 8.6.2017.
- Tietohaarukka - tilastotietoa elintarvikealasta 2017, s. 29. Ruokatieto. Teoksen verkkoversio. (Arkistoitu – Internet Archive)
- Uusi eläinsuojelulaki kieltämässä parsinavetat Maaseudun Tulevaisuus. Viitattu 8.6.2017.
- Juho Mäkelä: Eläinsuojelulaki on uudistumassa: Sikojen tiineytyshäkit kielletään, sonneja ei saa pitää kytkettyinä – eläinsuojelujärjestöt pettyivät Helsingin Sanomat. 7.6.2017. Sanoma Media Finland Oy. Viitattu 8.6.2017.
- Yle: Tuhannet suomalaiset lehmät eivät pääse koskaan ulos yle.fi.
- Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi eläinten hyvinvoinnista Lausuntopalvelu.fi. Maa- ja metsätalousministeriö. Viitattu 15.7.2018.