Parkala
Parkala[1] (ven. Па́рголово, Pargolovo) on kaupunkimainen taajama ja kunnallishallintoalue Pietarin kaupungin Viipurin piirissä Venäjällä. Se sijaitsee kaupungin pohjoisosassa kehätien, Viipurin maantien sekä Pietarin ja Viipurin välisen rautatien varrella (Parkalan asema). Etelässä se rajoittuu Suvalan ja pohjoisessa Levassovan kaupunginosiin. Lähin metroasema on sinisen linjan Parnas. Parnas on myös Parkalan naapuritaajaman nimi.
Parkala on entinen inkerinsuomalainen kylä, joka kuului Pietarin Pyhän Marian seurakuntaan. 1700-luvulla seudulle syntyi Venäjältä siirtyneiden uudisasukkaiden asuttamia kyliä kuten Kaplokka (ven. Кабаловка, Kabalovka) ja Samanilovka (ven. Заманиловка, Zamanilovka). Suomenjärven rannalla sijaitsevassa Vanhassakylässä (ven. Старожиловка, Starožilovka) asui ortodoksisia inkerikkoja.[2] 1800-luvulla Parkalasta tuli pietarilaisten suosimaa huvilaseutua. Siellä sijaitsi Pietarin saksalaiseen ja myöhemmin suomalaiseen seurakuntaan kuulunut luterilainen kirkko.
Vuonna 1938 Parkala sai kaupunkimaisen taajaman statuksen ja vuonna 1963 se liitettiin Leningradiin. Parkalan kaakkoisosassa sijaitsee Šuvalovin kreivisuvun kartano- ja puistoalue.
Sodan aikana Parkalassa koulutettiin desantteja.[3]
Lähteet
- EKI kohanimeandmebaasi eki.ee. Viitattu 18.10.2015.
- v. Köppen, Peter: Erklärender Text zu der Ethnographischen Karte des St. Petersburger Gouvernements, s. 37. St.-Petersburg: {{{Julkaisija}}}, 1867.
- Rislakki, Jukka: Erittäin salainen. Vakoilu Suomessa, s. 250. LOVE KIRJAT, 1982.