Palvelutalo

Palvelutalo tai tavallisen palveluasumisen yksikkö on ikääntyneiden ihmisten tuetun asumisen muoto, joka on suunnattu hoivakoti-asumista parempikuntoisille henkilöille. Ajatuksena on, että asukas voi elää ”oman näköistään vanhuutta”.

Vuohenojan palvelutalo Tampereella.

Asumisen kesto

Palvelutaloissa voi pitkäaikaisen asumisen lisäksi asua myös tilapäisesti lyhyemmän ajan.[1]

Toiminnan tavoite

Palvelutaloasumisessa toiminnan tavoitteena on asukkaan toimintakyvyn edistäminen ja ylläpitäminen, mikä tapahtuu asukkaan, omaisten ja moniammatillisen tiimin yhteistyönä tehdyn hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisesti.

Ajatuksena on, että asukas voi elää ”oman näköistään vanhuutta”.[1]

Yhteinen toiminta

Asukkaat osallistuvat voimiensa sekä kiinnostuksensa mukaan palvelukeskuksen tarjoamiin ohjelmiin ja liikuntatapahtumiin sekä usein ruokaillen yhteisöllisesti palvelukeskuksen ravintolassa.[1]

Vastuuhoitaja ja arjen avustus

Asukkaalla on vastuuhoitaja, joka vastaa hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisesta. Hoito- ja palvelusuunnitelmaan kirjataan asukkaan tiedot sekä asukkaalle sovittu hoiva ja muu apu.

Asukkaalla on mahdollisuus saada apua ateria- ja lääkehuoltoon, henkilökohtaiseen hygieniaan, kauppa- ja talousasioiden hoitamiseen, siivoukseen sekä muun muassa saattoapua lääkärille mentäessä.

Turvapuhelin kuuluu palvelutalon vakiovarustukseen. Vastuuhoitajat pitävät tarvittaessa yhteyttä myös omaisiin. Asukas saa tarvitsemansa lääkärin palvelut joko yleiseltä tai kotihoidon lääkäriltä.[1]

Lähteet

  1. Helsingin kaupunki: Palvelukoti hel.fi. Arkistoitu 1.2.2019. Viitattu 31.1.2019.

    Katso myös

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.