Palokka

Palokka on Jyväskylän 41. kaupunginosa.[1][2] Laajemmin ymmärrettynä Palokka käsittää Palokan kaupunginosan lisäksi sen lähialueet Palokkajärven ja Alvajärven rannoilla nelostien molemmin puolin.[3] Aikaisemmin Palokka muodosti taajaman, mutta nykyisin se on osa Jyväskylän keskustaajamaa. Suur-Palokassa on yli 14 000 asukasta.[3]

Palokka
Palokan vanhaa ostoskeskusta
Palokan vanhaa ostoskeskusta
Kaupunki Jyväskylä
Suuralue Palokka-Puuppola
Kaupunginosa nro 41
Väkiluku 14 500 (lähialueineen)
Osa-alueet Pappilanrinne, Ritoniemi

Palokka muodostaa yhdessä Puuppolan kanssa Jyväskylän hallinnollisen alueen Palokka-Puuppola, jonka asukasluku on noin 14 500. Alueella toimii Palokka-Seura -niminen asukasyhdistys, joka ylläpitää myös paikallisportaalia. Palokassa ja sen ympäristössä on ilmestynyt paikallinen ilmaislehti Palokka-lehti vuodesta 2004 lähtien[4].

Palokassa on sekä omakotitaloasutusta että kerrostaloalueita. Palokassa sijaitsevat ostoskeskusalueet Palokankeskus ja Kirri. Palokan kirkko valmistui 1978 ja sitä laajennettiin 1999. Varsinaisen Palokan taajaman ulkopuolella maisemat ovat maaseutumaisia.

Palokka-sana on peräisin kaskenpoltosta ja tulee palokki-sanasta. Palokilla tarkoitetaan kaskenpolton loppuvaihetta.

Urheilua ja musiikkia

Palokan Pyry voitti lentopallon naisten Suomen-mestaruuden 1995 ja sai hopeaa 1996.[5] Kaukalopallossa seura sai SM-hopeaa 1985 ja pronssia 1984.[6] Lisäksi Palokassa toimii juniorijääkiekossa Jyvässeudun Kiekko ja juniorijalkapallossa Palokan Riento.

Palokan koululla on myös järjestetty vuodesta 2004 lähtien bänditapahtuma, jossa on esiintynyt paikallisia yhtyeitä, kuten Home Junior, Excalion ja muita.

Palokan vanha tanssilava paloi 9. kesäkuuta 2014.[7]

Tunnettuja palokkalaisia

Tunnettuja entisiä palokkalaisia ovat Katri-Helena Kalaoja, Heidi Willman ja Sauli Lehtonen. Nykyisistä palokkalaisista tunnettuja on voimanostaja Tuomas Korkia-aho ja ralliautoilija Mikko Hirvonen sekä Home Junior. Myös jääkiekkoilija Kalle Koskinen ja JYP:in entinen päävalmentaja Jyrki Aho ovat kotoisin Palokasta.

Kuvia

Palokan kirjasto
Palokan koulukeskus
Palokkajärven rantaa
Kerrostaloasutusta Palokassa

Lähteet

  1. Jyväskylän kartta (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Jyväskylän kaavakartta (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. ratschmi: Palokka Jyväskylä.fi. 9.8.2018. Arkistoitu 23.11.2018. Viitattu 26.2.2019.
  4. Palokka-lehti (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Naisten SM-sarjan mitalistit lentopalloliitto-fi. Viitattu 10.9.2009. [vanhentunut linkki]
  6. Palokan Pyry ry. - Kaukalopallohistoriaa palokanpyry.net. Viitattu 10.9.2009. [vanhentunut linkki]
  7. Ylen uutiset 9.6.2014

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.