Paistos
Paistos tarkoittaa yleismerkitykseltään paistamalla valmistettua ruokaa.[1] Sanaa käytetään erityisesti merkityksissä paistettu vuokaruoka tai taikinakuorinen vuokaleivonnainen.[2]
Paistos (myös piirakkapaistos) on piirakan kaltainen leivonnainen, joka kypsennetään matalassa vuoassa uunissa. Siinä on taikinasta tehty kuori ja täyte, joka on yleensä suolainen. Täyte voi sisältää kasviksia, sieniä, juustoa, lihaa, kalaa, sisäelimiä ynnä muita ainesosia. Paistoksiin käytettävä taikina (paistostaikina) voi sisältää vain yhtä paljon rasvaa ja vehnäjauhoja sekä hivenen vettä, mutta siinä voi olla myös juustoa, kananmunaa, perunaa tai kermaviiliä. Jälkiruokapaistosten taikinassa on usein sokeria tai taikinana käytetään murotaikinaa. Paistoksen taikinaksi käy myös voitaikina. Taikinasta tehty kuori voi olla joko pohjana tai kantena tai molempina.[3] Piirakoiden (paitsi karjalanpiirakoiden) taikina yleensä nostatetaan joko hiivan tai leivinjauheen avulla.[4]
Paistos on paistettu ruoka tai leivonnainen. Esimerkiksi eräät piirakat, laatikot ja erilaiset vuoat ovat paistoksia. Usein paistokset kypsennetään hitaasti ja tavallisesti ilman kantta (vertaa hauduttaminen, jossa käytetään kantta). On olemassa sekä suolaisia että makeita, samoin pää- tai jälkiruokina tarjoiltavia paistoksia.
Suolaisiin paistoksiin voi sisältyä lihaa tai kalaa ja kasviksia, niiden rakennetta sitovana ainesosana käytetään esimerkiksi perunaa, jauhoja tai pastaa. Paistoksen päällä voi olla muru- tai juustokuorrutus. Kypsennettäessä paistoksen aineksista voi irrota nestettä; toisaalta tarpeen mukaan lisätään esimerkiksi liha- tai kasvislientä, kermaa tai alkoholeja.
Suomalainen, suolainen pääruokapaistos on esimerkiksi makaronilaatikko. Eri kansainvälisistä keittiöistä tunnettuja paistostyyppisiä ruokalajeja ovat esimerkiksi moussaka, lasagne ja hotpot.
Lähteet
- Nykysuomen sanakirja. Hakusana paistos. Helsinki: WSOY, 1951–1961.
- Grönros, Eija-Riitta (päätoim.): Kielitoimiston sanakirja. Osa 2, s. 416, hakusana paistos. Helsinki: Kotimaisten kielten tutkimuskeskus, 2007. ISBN 978-952-5446-20-3. Kirjan verkkoversio (viitattu 7.7.2016).
- Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 396. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.
- Turtia, Kaarina: Gastronomian sanakirja, s. 425. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Otava, 2009. ISBN 978-951-1-18546-8.