Pagodi

Pagodi on Itä-Aasiassa, Intiassa ja erityisesti Japanissa ja Kiinassa yleinen buddhalaisten temppelien tornimainen erillisrakennus. Se on useimmiten monikerroksinen ja yleensä jokaisella kerroksella on oma kattonsa, jonka jokaisen sivun räystäät tavallisesti kaartuvat ylöspäin. Tämän länsimaissa pagodina tunnetun temppelitornin aineksina käytetään kiveä, puuta ja tiiliä. Sen pohja ja kerrokset ovat ympyrän, neliön tai monikulmion muotoisia. Rakennuksessa on usein hyvin vähän käyttökelpoista sisätilaa, joten se toimii lähinnä (hauta)muistomerkkinä.

Vuonna 1056 puusta rakennettu Fogong-temppelin pagodi Shanxin maakunnassa Kiinassa.

Pagodi on kehitelmä muinaisesta intialaisesta stupasta, joka on kupolinmuotoinen pyhän miehen tai kuninkaan jäännösten päälle rakennettu monumentti. Stupasta kehittyi useita erilaisia muotoja eri puolilla kaakkoista ja itäistä Aasiaa. Stupan huipun koriste venyi pidemmäksi ja sylinterimäisemmäksi kunnes se sai tornimaisen hahmon. Buddhalaiset omivat tornimaisen muodon omien pyhäinjäännöstensä päälle rakennettujen monumenttien hahmoksi. Buddhalaisten pagodi kehittyi Tiibetissä pitkulaisen pullon muotoiseksi. Myanmarissa, Kambodžassa, Laosissa ja Thaimaassa se sai pyramidin tai kartion muodon, ja Japanissa, Kiinassa ja Koreassa siitä kehittyi omanlaisensa, monikerroksinen temppelitorni.

Lähteet

  • Factum, Weilin+Göös 2004
  • The New Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica Inc. 2003

Aiheesta muualla

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.