PGA Tour

PGA Tour eli PGA-kiertue on pääosin Yhdysvalloissa pelattava maailman arvostetuin ja korkeatasoisin golfkiertue. Kiertuetta on pelattu virallisesti vuodesta 1916 lähtien, jolloin PGA Tourin järjestäjä PGA perustettiin. Nimi PGA Tour tuli viralliseen käyttöön kuitenkin vasta vuonna 1975.

Golfin neljä arvostetuinta turnausta, major-turnaukset (The Masters Tournament, US Open, The Open Championship ja PGA Championship) kuuluvat kaikki PGA Tourin ohjelmaan.

PGA Tourin pääkonttori sijaitsee Floridassa Ponte Vedra Beachilla.

Pelioikeus

Toisin kuin esimerkiksi ATP-kiertueella PGA Tourille haluava pelaaja tarvitsee pelioikeuden, joka voidaan myöntää aikaisempien saavutusten perusteella. Yleisimmät ponnahduslaudat PGA Tourille ovat Web.com Tour ja European Tour. Vastaavasti kiertueelta voi heikomman menestyksen lisäksi menettää pelioikeutensa ja palata alemmille kiertueille hakemaan lisämenestystä, jolla voi mahdollisesti palata takaisin PGA Tourille.

Nationwade Tourin rahalistanselvennä 25 parasta saavat automaattisesti pelioikeuden PGA Tourille seuraavaksi kaudeksi. PGA Tourilla vastaavasti rahalistan 125 parasta säilyttävät täyden pelioikeutensa seuraavalle kaudelle, sijoille 126–150 rahalistalla ehtineet saavat puolestaan oikeuden vain yksittäisiin turnauksiin. Jos pelaaja voittaa Nationwide Tourilla kauden aikana kolme turnausta, hän saa pelata loppukauden PGA Tourilla riippumatta, kuinka nopeasti hän ehtii saavuttaa turnausvoittonsa.

PGA järjestää syksyisin karsintaturnauksen, jota kutsutaan nimellä Qualifying School. Turnauksessa pelataan kuusi kierrosta. 25 parasta saavat oikeuden pelata PGA Tourilla seuraavalla kaudella. Sijoille 26–100 jäävät pelaajat saavat puolestaan oikeuden Web.com Tourille ensi kaudeksi.

Voittamalla PGA-turnauksen voi myös säilyttää pelioikeutensa pidempään. Yksittäisellä turnausvoitolla peliaika pitenee vähintään kaksi ja enintään viisi vuotta.

PGA Tour on avoin myös naispelaajille. Kiertueelle on osallistunut vuoteen 2021 mennessä kaikkiaan kuusi naista, yleensä kutsuttuna. Heistä Babe Zaharias on ainoana selviytynyt myös viimeisille kierroksille yksittäisessä turnauksessa. Eniten PGA-turnauksia on pelannut Michelle Wie, joka on otettu kutsuttuna pelaajana kahdeksaan turnaukseen.[1]

Lähteet

  1. Ryan Watson: Has a Woman Ever Played on the PGA Tour? Golf Link. Viitattu 5.7.2021.

    Aiheesta muualla

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.